Srpski uređaj za DIGITALIZACIJU POLJOPRIVREDE osvaja svet

Autori mondo.rs Marko Čavić 10.05.2020.

Uređaj Plant-O-Meter za analizu fiziološkog stanja biljaka i digitalizaciju poljoprivrede ne samo da unapređuje negu i razvoj biljaka, nego pomaže digitalizaciju srpske i svetske poljoprivrede.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Plant-O-Meter omogućava procenu fiziološkog stanja biljaka, koja je od suštinske važnosti ne samo za negu, nego i bolji razvoj biljaka.

Industrijski prototip uređaja Plant-O-Meter Instituta BioSens razvijen je u saradnji sa kompanijom BitGear, kako naučna dostignuća ne bi ostala zaključana u laboratorijama.

Ljudsko oko može da primeti samo određene promene na biljkama (sparušeni listovi, žuti ili braon listovi, pege na biljci…), ali tad za biljku već može biti kasno. Plant-O-Meter uočava promene i pre nego što postanu vidljive, analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, odnosno kakva je sposobnost fotosinteze, da li postoji potreba za đubrenjem i navodnjavanjem.

Uređaj emituje svetlost iz pažljivo odabranih delova spektra, koja se reflektuje od biljke i za samo nekoliko sekundi pruža preciznu procenu njenog stanja.

Podaci se putem Bluetooth konekcije šalju pametnom telefonu sa kojim je uređaj povezan, preko kojeg se dalje prenose u informacioni sistem zajedno sa GPS lokacijom uzorka. Takođe, uređaj je napravljen tako da prikazuje rezultate merenja nezavisno od doba dana i vremenskih uslova.

Uređaj se jednostavno koristi i ima povoljnu cenu – njegova cena biće znatno niža od konkurencije kako bi domaći poljoprivrednici, koji žele da primenjuju koncept precizne poljoprivrede mogli što lakše da se uključe u proces digitalizacije poljoprivrednih gazdinstava i proizvodnje.

Partnerstvo između BioSensa i jedne domaće inovativne kompanije, koja ovakav proizvod može da plasira na tržište jeste od suštinske važnosti. Cilj je da se sve razvija u Srbiji, od naučne ideje do proizvoda. Generalno, u IT sektoru najviše je prisutan outsourcing, a sad već Srbija razvija svoju intelektualnu svojinu, koju može da plasira na strana tržišta, tako da dodata vrednost ostaje kod nas. Naravno, drugi podjednako važan cilj jeste da poljoprivreda konstantno napreduje kroz digitalizaciju i uhvati korak sa svetskim trendovima. Zato je svrha ovakvih uređaja zapravo trostruka: olakšavaju posao, čine poljoprivredu efikasnijom i pospešuju digitalnu transformaciju“, rekao je za Poljosferu direktor Instituta BioSens, Vladimir Crnojević.

Za uređajem ovakvog tipa postoji velika potražnja na svetskom nivou i Institut je već dobio veći broj upita i narudžbina iz celog sveta, a prva dva prototipa putuju u Japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *