,,Srpski kvalitet spreman za svet,,

Svi izlagači se slažu da je nastup na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu za njih imperativ, jer uz potvrdu dobrog imidža, uspostavljaju i nove psolovne kontakte i direktno se dogovora saradnja.

Izlagači u Hali 1a, čiji je nastup finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a gde su bili štandovi organskih proizvođača, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom “Srpski kvalitet”, ukazuju da su prezadovoljni nastupom.

– Cilj su nam bili inostrani kontakti koji su nam zaista jako bitni za dalje poslovanje i to smo i ostvarili. Uspešno smo dogovorili saradnju s nekoliko poslovnih partnera iz zemalja u okruženju  – kaže Marija Aranđelović iz firme “Superior d.o.o”, koja proizvodi organska semena povrća.

Kontakt s velikim brojem potencijalnih partnera najvažniji je cilj za sve izlagače organskih proizvoda jer se u direktnom kontaktu najlakše može ukazati na prednosti te proizvodnje.

Naše a ,,svetsko,,
Izložbu organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla i srpskog kvaliteta i zanatskog piva predstaviće na Poljoprivrednom sajmu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Hali 1a posetiocima su ponuđeni domaći organski proizvoda, džemovi i sokovi,  ajvar, jaja, brašna, testenine, meso, namazi, ulja, sveže voće i povrće, sveže i sušene pečurke… Svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije u vezi sa organskom proizvodnjom.

Futoški sveži i kiseli kupus, Leskovački domaći ajvar, Fruškogorski lipov med, Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, Sremski kulen, Ariljska malina, Đerdapski med, Begečka šargarepa, Kačerski med, Sjenički kravlji sir i Sjenička jagnjetina naći će se među proizvodima sa oznakama geografskog porekla.

Oznaka „Srpski kvalitet“ predstavlja viši kvalitet, a njom se obeležavaju proizvodi od sirovina koje potiču isključivo iz Srbije i koji se po svom hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i/ili sastojcima ili po nekoj drugoj karakteristici jasno razlikuju od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije. Takve proizvode će prezentovati Industrija mesa Carnex, Industrija mesa Topola, Zlatiborac i Mesna industrija Yuhor.

U okviru izložbe predstavilo se i 14 zanatskih pivara koje proizvode  pivo u ograničenoj seriji i akcenat stavljaju na kvalitet piva koje se odlikuje jednistvenim i specifičnim karakteristikama.

Ministarstvo poljoprivrede Izložbu organizuje u saradnji sa Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“, Udruženjem malih nezavisnih pivara Srbije, Savezom proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“ i Asocijacijacijom za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa.

– Interes posetilaca bio je izuzetan, a hala je bila konstantno puna. Ovaj Sajam je za nas protekao iznad očekivanja, ostvarili smo dosta kontakata, a sada nam predstoje dalji dogovori – kaže Dajana Savković iz firme “BioTouch+”.

Izložba “Gastro region – Vojvodina”, na kojoj se predstavilo više od 30 malih proizvođača hrane i pića, protekla je u odličnoj atmosferi, degistacijama, direktnoj prodaji, ali i ugovaranju distribucije proizvoda. Učesnici ove izložbe naglašavaju i da su predavanja, koje je organizovalo udrženje “Varjača”, a koja su se ticala IPARD-a i drugih načina finansiranja, bila veoma važna za dalji rad.

Ove godine održan je prvi Međunarodni dan voćara koji je okupio domaće i strane stručnjake, kao i oko 300 zainteresovanih voćara. Svi učesnici potvrdili su rastući značaj voćarstva za Srbiju ističući da je pod voćnjacima blizu 185.000 hektara i da se godišnje proizvede 1.450.000 tona voća godišnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *