Srbija je deo Evropskog Amazona koji danas slavi svoj Dan

14. jula 2020.

Svetska organizacija za prirodu WWF sa partnerima i ljubiteljima prirode obeležava Dan Evropskog Amazona osmu godinu po redu, u sećanju na ljubitelja prirode i velikog stručnjaka dr. Martina Šnajder-Jakobija, kao začetnika ideje o prekograničnom rezervatu biosfere. Evropski Amazon je zapravo budući UNESCO prekogranični rezervat biosfere koji se prostire duž tri reke Mure, Drave i Dunava, a preko pet nacionalnih granica Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije.

Ove reke obrazuju 700 km dugačak „zeleni pojas“ koji povezuje više od 1,000,000 hektara veoma vrednih prirodnih i kulturnih predela u svih pet zemalja i zbog toga su simbol jedinstva. Do sada su sve zemlje upisale svoja područja na listu rezervata biosfere, a sledeće godine se očekuje zajednički upis prekograničnog rezervata biosfere.

Priroda, kao najveći saveznik i najbolji prijatelj čoveku obezbeđuje zdravlje, i fizičko i duhovno. Kao što nam ukazuje situacija sa COVID-19, veoma je važno imati i negovati netaknutu i zdravu prirodu. Reka i njena okolina su pogodni za svakodnevnu rekreaciju i odmor.

Mnoštvo biljnog i životinjskog sveta živi u Evropskom Amazonu, a ta široka i neometana rečna korita su prirodna rešenja za ublažavanje poplava, održavanje nivoa podzemnih voda i njihovo samo-prečišćavanje, te mrešćenje riba. Sve to su faktori koji su suštinski važni za opstanak čoveka, jer obezbeđuju hranu i pijaću vodu, kao i uslove za šumarstvo i zemljoradnju.

“Međutim čak je i Evropski Amazon u opasnosti, bez obzira na to što je na listi UNESCO rezervata biosfere. Potrebno je da unapredimo zastarele načine upravljanja ovim područjem, posebno u Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj. U prirodi nalazimo prirodna rešenja kao odgovor na neosporne klimatske promene koje izazivaju suše, poplave, te štetu i opasnost za ljude. To znači da reke treba slobodno da teku svojim prirodnim tokom, gde god je moguće bez regulacije i pretvaranja rečnih korita u kanale, kako bi mogle da se plave područja na mestima gde ljudi i njihove delatnosti nisu ugroženi. Takođe, vlažna staništa omogućavaju opstanak biljnih i životinjskih vrsta, odnosno biodiverziteta, koji je neophodan za opstanak prirode i ljudi.” objašnjava Duška Dimović iz WWF Adria kancelarije u Beogradu.

Sa idejom da unapredimo sisteme upravljanja reka evropskog Amazona pokrenut je projekat Uspostavljanje povezanosti reka i njihove okoline na području budućeg, prvog u svetu petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U naredne 2 i po godine, 12 projektnih i 18 podržavajućih partnera iz različitih sektora, obnovom prirodne rečne dinamike će raditi na poboljšanju povezanosti reka i biodiverziteta budućeg rezervata, linije života dunavskog sliva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *