SPOS radi na rešavanju problema registracije pčelarskih vozila

Pre nekoliko dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan je sastanak oko rešavanja pitanja registracije pčelarskih vozila.

Sastanak je organizovan sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i njegovim brojnim saradnicima, ali i predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja i Udruženja osiguravača Srbije. Ispred SPOS-a sastanku su prisustvovali predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, a pre sastanka je platforma usaglašena sa nekadašnjim članom IO SPOS-a Dejanom Miloševićem, koji i danas vodi problematiku registracije pčelarskih vozila.

– Detaljno su razmatrane sve opcije mogućih prevarnih radnji ako bi se tkava registracija dozvolila. Smatramo da smo veoma argumentovano izneli kvalitetne predloge da se takve negativne pojave spreče – kažu iz SPOS-a.

Takođe je detaljno diskutovano o unapređenju bezbednosti saobraćaja eventualnim usvajanjem zahteva pčelara jer se proteklih godina dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća, jedna i sa smrtnim ishodom, upravo zato što su pčelarska vozila uglavnom spora i zbog neočekivanja takvog vozila na putu, vozači ih sustižu sa zadnje strane vozila i dolazi do saobraćajnih nesreća.

– Ponudili smo i za taj problem kvalitetno rešenje, koje bi povećalo uočljivost pčelarskih vozila na putu – rekli su u SPOS-u.

Razgovarano je i o svim drugim aspektima, posebno o visini premije osiguranja za takva vozila, za koju je iznet predlog da i za registraciju običnih teretnih vozila (vez ugrađenih košnica) kao pčelarskih vozila, premija osiguranja bude ista kao i za vozila sa ugrađenim košnicama.

Inače, zahtev SPOS-a je da se kao pčelarska vozila, pod povoljnijim uslovima, mogu registrovati najobičnija teretna vozila (kamioni, kamioni sa prikolicom, kombiji, poluprikolice), a da se ona smeju koristiti isključivo za prevoz košnica, delova košnica, pčelarske opreme, hrane za pčele, i pčelinjih proizvoda i ambalaže za pčelinje proizvode.

Razmatranje prve radne verzije mogućeg pravilnika trebalo bi da se dogodi već na narednom sastanku koji će biti održan između 9. i 12. januara 2024. godine. Izvor: SPOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *