SPOS –Poziv pčelarima za prodaju meda

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo svečano je otvoren 17. juna 2020. godine (detaljnije OVDE), u toku je probni rad, a sa plasmanom meda na veliko (u buradima) trebalo bi da krene od avgusta 2020. godine, pravovremeno ćemo objaviti detaljne informacije o načinu plasmana. Za početak, dok se ne nabavi automatska mašina za pakovanje meda u tegle od 40 g do 1000 g svih oblika i veličina, pakovaće se profesionalnom mašinom za ručno punjenje tegli nemačke proizvodnje, koja je ovih dana nabavljena.

Rukovodstvo SPOS-a je svesno da je prošla godina bila loša, a ova ispodprosečna, i zna da su pčelari jedva dočekali neke količine meda kako bi ih prodali i došli do živog novca, bez obzira na niže ponuđene cene na tržištu od realnih. Samim tim, svesni smo da su značajne količine meda od ove sezone već prodate. 

Takođe smo svesni da mnogi pčelari čekaju sa prodajom jer znaju da će preko Pogona ostvariti najveće povoljnosti pri prodaji meda, kako kroz najbolju moguću cenu, tako i kroz apsolutnu sigurnost plaćanja. Na kraju ovog teksta detaljno je objašnjeno kako će to Pogon doneti bolje cene meda. 

       POZIV ZA PRIJAVU MEDA 

   ,,Pozivampo sve pčelare koji su prodali samo nužne količine meda da bi došli do minimalno potrebnog obrtnog kapitala, ili med uopšte nisu prodali i čuvaju ga za naš Pogon, da preko svog udruženja prijave tačne količine meda na koje naš zajednički Pogon „Naš med“ može sigurno da računa narednih meseci, počev od avgusta ove godine,,. stoji u Saopštenju

Znači, potrebno je da predsedniku svog udruženja, najkasnije do 10. avgusta, poželjno što ranije, dostavite sledeće podatke o medu koji nudite, a on će sve te podatke najkasnije 10. avgusta dostaviti SPOS-u (predsednik može ovlastiti drugu osobu da to radi umesto njega, ali o tome najpre mora zvanično, pisano ili mejlom, obavestiti SPOS): 

  1. 1 – Ime i prezime pčelara člana SPOS-a 
  2. 2 – Adresa lokacije meda 
  3. 3 – Mobilni i fiksni telefon, mejl 
  4. 4 – Vrsta i količina meda koja se nudi (minimum 300 kg) sa navođenjem godine vrcanja meda (ako imate PRAVI livadski med sa planina, to naznačite kao posebnu vrstu meda, van cvetnog meda) 

 Kontakt osoba za celu ovu proceduru je komercijalista Pogona „Naš med“ Ivan Ivić, 064/65-77-833, nasmed.prodaja@gmail.com.

U najskorije vreme ovo prijavljivanje biće obavljano elektronski preko sajta SPOS-a, ali za sada ide na navedeni način. 

Podsećamo da je od vitalnog značaja da što pre dostavite tražene podatke, kako bismo na osnovu raspoloživih količina meda mogli da pregovaramo sa kupcima. 

Znamo da pčelare najviše interesuje cena meda, ali niko ne može znati kolika će cena vladati na tržištu u avgustu. Čim se neki ugovor sklopi, objavljivaće se cena, i svi kojima ta cena odgovara, prodaće svoj med u ugovorenoj količini. Cena meda biće onolika kolika bude tržišna cena u trenutku prodaje, umanjena za troškove funkcionisanja odnosno održavanja Pogona.

 KAKO ĆE POGON DONETI BOLJE CENE MEDA?

 1 – Pogon je vlasništvo svih pčelara SPOS-a i nema gazdu koji očekuje profit, već će profit biti ugrađen u cenu meda za pčelara.

2 – Od prvog dana plasmana meda, apsolutno svi troškovi rada Pogona biće javno dostupni svim pčelarima SPOS-a, kao i svi ugovori sa kupcima meda, tako da ćemo razviti apsolutno poverenje kako sa pčelarima, tako i sa potrošačima meda.

3 – Svaki pčelar koji preda med Pogonu radi daljeg plasmana, imaće informaciju po kojoj ceni je svaki drugi pčelar predao. Tako zaustavljamo praksu da neki pakeri meda pojedinim pčelarima daju veće otkupne cene kako bi oni svojim autoritetom ubedili više drugih pčelara da po cenama nižim od realnih predaju med.

4 – Mnogo pčelara SPOS-a tvrdi da imaju malo košnica, da nikad neće predati med nekome radi daljeg plasmana “jer se to ne isplati”. Istina je drugačija, jer jednostavno nisu upoznati sa principima rada Pogona. On ne samo da će omogućiti pčelarima sa manjim brojem košnica da sami plasiraju med u tegli SPOS-a i tako postignu veću cenu, već će u najskorije vreme nakon nabavke opreme za tegliranje meda, vršiti otkup retkih medova koji se sad skoro nikad ne otkupljuju kao posebna i vredna vrsta meda (pravi livadski med, šumski, bagremčev, repičin i slično) i to po visokim cenama, te ih plasirati kao ekskluzivu u izabranim marketima.

5 – Kada se med pčelara nađe na tržištu bez posrednika i bude dobro marketinški obrađen, automatski će porasti i cena meda na malo kod pčelara na kućnom pragu. Jer, svaki pravi potrošač sada će imati priliku da konačno nabavi pravi med sa garancijom kvaliteta, i za to je spreman da plati veću, tj. realnu cenu.

6 – U Srbiju je krajem aprila 2020. uvezen med iz Moldavije po krajnjoj ceni od 2,2 evra. Takav prirodni med ovih dana će se bez problema moći naći u trgovinama, po cenama već od 450 dinara. To vodi u krah pčelarstva, tj. u probleme koje sada imaju recimo Hrvatska ili Italija, koje su preplavljene kineskim medom sumnjivog kvaliteta uvezenim po smešnim, nemogućim cenama. JEDINI SPAS od takve nelojalne konkurencije jeste ISKLJUČIVO plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta, u posebnoj ambalaži, koja će ga razlikovati od uvoznog meda, i naravno kvalitetan marketing domaćeg meda, koji može napraviti samo naš zajednički Pogon, jer smo kao pojedinci apsolutno nemoćni za tako nešto. Pčelari sa malim brojem košnica koji to ne shvate danas, nestaće već sledeće godine, jer će, pošto je krenuo uvoz meda (koji smo najavili i pisali o problemima koje će doneti još 2009. godine u časopisu), gajenje pčela morati da sufinansiraju od drugih prihoda.

7 – Na osnovu serijskog broja svake tegle SPOS-a u prometu, svaki potrošač će tačno moći da zna sa kog terena je taj med sakupljan, u koje vreme, čak i od kojih pčelara je med u toj tegli. To će razviti izuzetno jako poverenje sa potrošačima, te će na kraju oni kupovati samo med iz Srbije u našoj tegli. Jer, zamislite sebe. Da li bi ste više voleli da kupite jabuke za koje tačno znate gde su odgajene, ko ih je gajio, kako i čime ih je tretirao, i da odgajivača možete u svakom trenutku da posetite i u sve se i lično uverite, ili biste radije kupili jabuke iz Moldavije ili Kine, o kojima nećete znati apsolutno ništa?

8 – Kada se tržište stabilizuje i cena meda konačno postane realna u Srbiji, svaki pčelar će imati motiva da dalje širi pčelinjake i samim tim ostvari veći prihod, a sa dovoljnim brojem košnica, i živi od pčelarstva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *