Smirivanje vodotokova, strahuje se od klizišta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 24. juna da je do sada evakuisano 275 ljudi sa teritorije 11 gradova i opština Srbije zbog padavina koje su dovele do izlivanja reka. Ovogodišnje poplave na žalost odnele su I dva života, na području Kraljeva. Ugroženo stanovništvo evakuisano je sa teritorija opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Blace, Ljig, Kraljevo, Kruševac i Jagodina. U Kraljevu mirnije, Ibar se povlači ali je za sobom ostavio tone i tone smeća. Nekoliko zaselaka potpuno su odsečeni od sveta usled porušenih mostova.

Vanredna situacija na snazi je na teritoriji gradova Loznice, Kraljeva, Prokuplja, opština Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Lučani, Mionica, Ljig, Ivanjica, Vladimirci, Gornji Milanovac, Trstenik, Blace, delu teritorija opština Ljubovija, Kosjerić, Arilje, Žagubica, Lajkovac, Koceljeva, Bajina Bašta i Despotovac.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova 24 sata dnevno nadziru sve vodotokove u Srbiji, pomažu oko saniranja štete i čine sve kako bi se građani Srbije što pre vratili u svoje domove”, dodaje se u saopštenju.

Obilne padavine u Srbiji od 22. juna dovele su do bujanja nekoliko reka i potoka u zapadnom i centralnom delu zemlje, koje su se izlile iz korita ugrozile nekoliko stotina domaćinstava, tokom noći ali i jutarnjih narednog dana.

    Iako je vodostaj Ibra i njegovih pritoka uzvodno od Kraljeva, danas, u opadanju još uvek je na snazi mera vanredne odbrane od poplava koju je uvelo javno preduzeće „Srbijavode“ u nekoliko svojih vodnih jedinica pa i u vodnoj jedinici „Ibar—Kraljevo, Novi Pazar“ nadležnoj i za vodno područje Ibar i  Lepenac.

Obilne padavine nanele su veliku štetu na teritoriji opštine Kraljevo, a komisija počinje procenu štete na objektima za stanovanje, privrednim objektima, poljopriredi, na putevima i infrastrukturi, kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

    Ekipe Sektora za vanredne situacije sa 13 pumpi na terenu i rade na ispumpavanju vode iz kuća i privrednih objekata. Nevreme, bujični potoci I ovoga puta naneli su veliku štetu na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Gledića, Godačice, Leševa, Stubla, Kamenice, Jovca, Ribnice, Tolišnice, Bogutovca i Lopatnice, dok su Mataruške Banja, Konarevo, Žičko polje ali i u centar Kraljeva direktno stradali od podivljalog Ibra.Na žalost, poplavni talas bio na mnogo široj teritoriji nego prethodne godine, zbog čega su bile ugrožene Mataruška banja i Žičko polje.

Zavod za javno zdrave Kraljeva potvrdio je da je voda potpuno ispravna za piće, što znatno olakšava funkcionisanje u gradu na Ibru.

,,Vojska, policija, Žandarmerija, JKP “Vodovod”, JKP “Čistoća”, JKP “Putevi”, preduzeće “Zapadna Morava” i jedinice civilne zaštite su brzo reagovali i na vreme izašli na teren. Veće intervencije su imali u Žiči i Mataruškoj Banji, ali se najviše ljudstva angažovalo oko kuće u Studenici, gde je ustanovljeno da je stariji bračni par nestao. Vatrogasno spasilacke jedinice radile celog dana i evakuisale šest lica s teritorija mesnih zajednica Mlanča i Žiča.,,- navodi gradonačelnik Terzić

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini. Više od 50 pripadnika Vojske Srbije bilo je  angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u Mataruškoj Banji kod Kraljeva, odnosno na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

U Drlupi, Kamenici, Godačici, usled obilne količine padavina, oštećeni su mostovi, a Terzić kaže da je brzom intervencijom i postavljanjem pet kamiona krupnog kamena spasen most u Leševu.

   Ni ovoga puta, baš kao I u prethodnim poplavama koje su bile česte na području Kraljeva u poslednjoj deceniji nisu pošteđeni ni privredni subjekti. Ibar je bio koban u Konarevu gde su potopljeni privredni subjekti  „Zlatić” doo i „Tri jele”, Dok je Studenica nanela ogromnu štetu preduzeću „Radočelo” u Mlanči.

Usled  izlivanja atmosferske kanalizacije u Ulici 27. marta, JKP “Čistoća” najpre će mehanički očistiti, a zatim i oprati sve ulice u gradskim i prigradskim naseljima, koja su bila poplavljena

Podivljala Studenica, po svemu sudeći, odnela je živote Radeta (81) i Smiljke (74) Bogojević iz zaseoka Živička u ovom selu kod Kraljeva.

Tragedija se dogodila u utorak rano ujutru, a telo nesrećne žene pronađeno je juče, 600 metara dalje, zakačeno za delove drveta, dok se za njenim suprugom i dalje traga. Prema svedočenju komšija i rodbine, sve se dogodilo munjevito. Pred samu nesreću s majkom se čula ćerka Gorica, nakon čega je sa suprgugom krenula ka nesrećnim roditeljima koje, vodena bujica pomahnitale reke najverovatnije odnela već u prvom naletu

   Meštani sela kažu da je Studenica najjača reka sa najbržim protokom vode u Srbiji. Kad se takva vodena sila izlije iz korita, onda nosi sve pred sobom.

Predsednik MZ Studenica Dragan Jevremović, dobro je poznavao nastradale,te kaže da su  Rade i Smiljka bili pokretni i dobrog zdravlja. Imaju još jednu kuću dalje od reke, u Đakovu, ali su se jesenas preselili u ovaj objekat kako bi bili bliže ćerki.

– Znam ih kao vredne i poštene. Celog života su se bavili poljoprivredom, iškolovali su decu, dočekali unučiće. Ovde su imali imanje, štale sa stokom, pomoćne zgrade, ćumuranu, strugaru, poljoprivrednu mehanizaciju. Sve je to odnela vodena bujica, sve je nestalo za tren, kao i oni – rekao je on.

  Od velikog imanja ostao je samo deo kuće da svedoči o tragediji koja se dogodila. Komšije Bogojevića su u neverici, a nemerljiv gubitak I tugu najviše osećaju sin Zoran i ćerka Gorica.

Šteta velika, pomoć neophodna

Iz Odeljena za poslove Civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva kažu, da se krenulo sa hitnim intervencijama na putnoj i drugoj saobraćajnoj infrastrukturi i objektima na teritoriji grada Kraljeva.U Studeničkom kraju angažovana je mehanizacija Preuzeća za puteve Novi Pazar, dok radove u  Gledićkom kraju izvode sav raspoloživa kraljevačka javna preduzeća sa svojom mehanizacijom. Sve druge aktivnosti građevine, ovog trenutka su stale, jer valja obezbediti bilo kakvu vezu sa svetom onima koji više nemaju puta ili mosta…

Oči su uprte u odluku Vlade Republike Srbije koja bi trebala da proglasi, /na osnovu člana 5 Zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode donetog 2015. godine /, elementarnu nepogodu na teritoriji oko dvadestak lokalnih samouprava među kojima je i Kraljevo. U tom slučaju ugroženim lokalnim samouprvama, koje su pretrpele štetu , veću od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave biće upućenaa odrđena pomoć iz republičkog budžeta.

Prva, zvanična, visina šteta biće poznata u ponedeljak, obzirom da se šteta prijavljuje I komisije kreću na teren. Međutim na osnovu uvida na terenu već se naslućuje da Kraljevo čiji je ovogodišnji, budžet 3.984.738.268 ulazi u kriterijum za dodelu sredstava. Podsećanja radi saobraćajanu infarstruktur na teritoriji grada Kraljeva, čini mreža od 595 kilomatara puteva i 125 kilometara pruga, od čega čak 326 kilometar otpada na mrežu lokalnih puteva. U pojedinim delovima teritorije grada Kraljeva ova putna mreža je potpuno razorena, a na nekim mestima tek sanirana od lanjskih poplava i klizišta!

U Odeljenu za poslove Civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva su nam rekli da se pripremaju i za sledeću fazu koja podrazumeva prikupljane i obradu prijava šteta nanetih individualnim domaćinstvima  što će verovatno, krenuti početkom naredne nedelje.

Na žalost, kraljevčani, meštani sela na našoj teritoriji imaju i te kako iskustva u vanrednim situacijama, počevši od poplava 2010, od zemljotresa, oktobra 2010 godine, poplava 2014. 2016. 2017. i 2019. tako da se nadaju da će država opet priskočiti u pomoć.

Možda je neumesno ovog trenutka govoriti o osiguranju. Ne zna se još uvek, sa kojim novcem će država pomoći. Odluku Vlada još nije donela, ali su tokom obilazaka ugroženim područjima, to obećanje dali ministar poljoprivrede i još uvek aktuelna premijerka. Iskustva ipak govore, da je recimo nadoknada, odnosno pokrivanje osiguranja u slučaju zemljotresa 2010 bilo znatno veće od novca koji su oštećeni građani imali od države….

Kako god bilo bi bolje da se sve ovo nije desilo…Jedan od komentara na društvenim mrežama, povodoim tona smeća koji aktivisti pokušavaju sada da očiste sa obala Ibra kaže,, sve što smo majčici prirodi dali sada nam dvostruko vraća!,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *