PD „Eko agrara“: Konkursi za podsticaje u poljoprivredi

Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2020. godinu , a na osnovu saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ raspisalo je dva konkursa za podsticaje u poljoprivredi za opštinu Čajetina u 2020. godini.

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina „Zlatiborski eko agrar“ raspisao je dva konkursa za podsticaje u poljoprivredi za opštinu Čajetina u 2020. godini i to: Konkurs za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Konkurs za podsticaje za uvećanje stada iz sopstvenog zapata . Kroz podsticajne mere investicije u fizičku imovinu „Eko agrar“ će podržati poljoprivredna gazdinstava u iznosu od 30 – 40%. Lica do 40 godina ili žene-nosioci poljoprivrednog gazdinstva ostvaruju dodatnih 5% podsticaja. Za lica nosioce gazdinstva starosti do 40 godina u kome više od polovine članova porodice na gazdinstvu živi isključivo od poljoprivredne proizvodnje, ostvaruje pravo na podsticaj 20% veći od predviđenog. Minimalni iznos računa po osnovu ove mere je 40.000 dinara, izuzev za priplodna grla ovaca, koza i svinja. Maksimalni iznos podsticaja po gazdinstvu je 800.000 dinara.

„Što se tiče knkursa za fizičku imovinu to se odnosi na nabavku priplodne stoke, opreme za mehanizaciju, nabavke opreme za pčelarstvo, opreme za agrokulturu. Javni pozivi za fizičku imovinu trajaće od 10. juna do 10. jula“, objašnjava Stefan Zečević, PD „Zlatiborski eko agrar“.

Konkurs za podnošenje zahteva za regres računa za nabavku koncentrovane stočne hrane za uvećanje stada iz sopstvenog zapata podrazumeva da u momentu podnošenja zahteva gazdinstvo poseduje najmanje 3 grla goveda uvedenih u stočni fond, 10 ovaca, 1 kozu ili 5 svinje; da grlo za koje je ostvarena subvencija nije moguće otuđiti u periodu 2 godine od podnošenja zahteva za goveda, a za ovce,koze i svinje 18 meseci; da su grla u momentu podnošenja zahteva minimum u 12-om mesecu starosti kad je reč o junicama dok je za ovce, koze i svinje minimum 8 meseci starosti, uključujući sva grla rođena posle 13. jula 2018. godine .

„Što se tiče javnog poziva za uvećanje stada iz sopstvenog zapata, konkurs će trajati od 20.juna do 20.jula. Tu je povraćaj sredstava 50% na iznos računa za stočnu hranu. Napomenuo bih da prilikom kupovine priplodnih grla i prilokom regresiranja računa za stočnu hranu grla koja su predmet podsticaja moraju od ove godine biti osigurana. Što se tiče priplodne stoke, povraćaj sredstava je 30%. 80 000 dinara je maksimalan povraćaj za kupovinu junice, a za kupovinu grla kapo što su ovce, koze i svinje 11 000 dinara. Inače, naši poljoprivrednici su se najviše interesovali za kupovinu priplodne stoke, opreme mehanizacije, a dobar deo njih je zainteresovan za regresiranje računa za ostavljanje junice, koze, svinje i jarad. Ta mera nije bila prošle godine. Ove godine je imamo i prihvataćemo račune i grla koja su rođena posle 13. jula 2018. godine.“

Opšti kriterijumi za korisnike po ovoj meri su : da korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom i sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji opštine Čajetina, da ima prebivalište na teritoriji Čajetine minimum 3 godine i da ima izmirene obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda.

Izvor: zlatiborpress.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *