SEZONCI MOGU DA SE VRATE U AUSTRIJU UZ TEST ILI KARANTIN

Najviše Srba angažovano u turizmu i poljoprivredi.

Sezonski radnici sezonski rad branje Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Austriji su potrebni strani radnici da bi održala svoju privredu, a posebno u nekim sektorima zavise od radne snage iz inostranstva koja je, na početku pandemije korona virusa, napustila zemlju. Među njima je i veliki broj radnika iz Srbije koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku korona virus krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla, a sada mogu da se vrate, kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rešen sezonski boravak.

 Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

“Taj sezonski boravak može da traje do 10 meseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole mogli i da ostanu u Austriji”, navodi ona i dodaje da je najveći broj naših radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi.

Oni koji su napustili Austriju radili su pre svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljoprivredi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je Knežević.

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dve nedelje u samoizolaciji, ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji.

Knežević je ukazala su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputili na rad u ovu zemlju nesmetano radili, a one se bave pre svega projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikacije, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede negovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna celodnevna nega.

Tu radnu snagu Austrija “dovlači” iz Rumunije, Slovačke, Hrvatske. Među negovateljima, bar legalnim, nema mnogo naših građana, ali postoje oni koji koriste mogućnost bezviznog boravka na do tri meseca da zarade koji evro negujući osobe u Austriji ili pazeći na decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *