Sednica Štaba za vanredne situacije 6. jun 2019

Zoohigijeničarska služba JKP „Čistoće“radi na rasčišćavanju terena od uginulih životinja. Broj telefona na koji mogu da se jave građani koji imaju uginule životinje je 036/362-207.

„Danas su ekipe naše službe intezivno radile na prostoru Adrana, Obrve i Grdice. Građani koji imaju uginule životinje moraju da ispoštuju proceduru,da se jave mesnom veterinaru koji će da na pravi potvrdu o uginulim životinjama i on,ili Građanin,mogu da pozovu najbližu službu JKP „Čistoće“radi uklanjanja životinja“, pojasnio je tehnički direktor JKP „Čistoće“ Predrag Perić, pa dodao da se u narednim danima očekuju prijave i iz mesta u okolini Kraljeva.

On je apelovao na građane da obavezno prijave veterinaru uginule životinje kako nabujale reke ne bi odnele uginule životinje. Perić je istakao da Zoohigijeničarska služba JKP „Čistoće“ poseduje tri vozila koja su svakodnevno na terenu i jedno vozilo koje ima rupu za krupnu stoku, a da po izveštajima sa terena najveći broj uginulih životinja su ovce, ima i živine.

Član Štaba za vanredne situacije Radioca Kočović naglasio je da je danas situacija na terenu,u odnosu na juče,što se tiče depresije i količine vode znatno povoljnija.

„Bujična voda se uglavnom povukla sa svih lokacija gde je napravila veliku materijalnu štetu. Imamo preko 250 ndividualnih objekata koji u podrumskim prostorijama imaju vodu. Ekipe Sektora za vanredne situacije su konstantno na terenu i nastavljaju da se bave problemima crpljenja vode i z takvih objekata“, izjavio je Kočović.

„JKP „Vodovod“ je odgovoran za crpljenje vode iz infrastrukture,kada su u pitanju kanalizacije i šahte i vodovodna mreža. JKP„Vodovod“će u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije da dobije pumpe i ekipe kao ispomoć . Prvo će očistiti ta mesta da bi mogla da se vrši dezinfekcija i kako bi ponovo bila funkcionalna. Što se tiče seoskih vodovoda,tamo gde nema pijaće vode, gde su izvori zamućeni, građani treba da prijave problem JKP„Vodovodu“,koji će poslati stacionirane rezervoare gde je to neophodno i dopremaće čistu pijaću vodu“, pojasnio je Kočović. Član Štaba za vanredne situacije istakao je da je najveća količina vode pala na području Kaone i Jelice, a ta površinska vode se sjurila preko Roćevića, Vrdila i Drakčića i napravila problem sa Musačom u Adranima.Desna strana prema Gledićima, Leševo i Trgovište su takođe u katastrofalnom stanju jer na mestu gde je bio put sada je rečno korito duboko dva metra. Kočović je još jednom apelovao na građani da imaju razumevanja i naglasio da je neophodno uspostaviti komunikaciju sa svim ugroženim mestima, a nakon toga će se vršiti sanacija i vraćanje objekata u prvobitno stanje.

Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Veterinarskim institutom Šalje specijalizovane ekipe na teren, ali pre nego što oni dođu , teren mora da bude očišćen od mulja i opran da bi mogla da se izvrše dezinfekciju. Kočović je uputio sve volontere koji žele da pomognu da se obrate članu Gradskog veća grada Kraljeva Ivanu Bunardžiću, koji će bi ti koordinator za volontere kako bi ih on uputio gde da se jave i gde su najpotrebniji.

Ono što se dešavalo 2014. godine,a javlja se i sada nakon ove poplave,je ste pojava gmizavaca,odnosno zmija,koje su se pojavile pod naletom vode.

„U ovom nizijskom području teritorije Kraljeva nema zmija otrovnica,uglavnom su neotrovne zmije,međutim, ne možemo garantovati da bujica nije donela nešto od otrovnica,kakve su šarke i poskoci. Inače je njihova pojava u periodu maja i juna normalna zbog njihovog biološkog ciklusa. U slučaju da se desi ujed, građani treba obavezno da se jave lekaru. Savetovao bih građane da ne treba paničiti, ali i da ih nikako ne smeju uznemiravati i dirati.   Direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan potvrdio je da postoji dovoljno seruma protiv ujeda, tako da nema razloga za brigu“, obrazložio je direktor Veterinarskog instituta.

Kolarević je pojasnio da ne postoji tretman za useve u ovakvim situacijama, postoje prirodni fizički faktori koji će odraditi deo dezinfekcije, UV zračenje je jedan od najjačih fizičkih sredstava dezinfekcije. Usevi koji su poplavljeni i zagađeni muljem, obzirom da tu ima mešanja atmosferske vode, kanalizacionih i fekalnih voda, ne sme se koristi.

On je takođe apelovao na vlasnike useva da obrate pažnju na zdravlje svojih životinja i ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi,da prijave veterinaru kako bi bila urađena dijagnosti ka i kako bi nadležne službe reagovale blagovremeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *