Saopštenje nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede

Saopstenje za javnost Udruzenja proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja nakon danađnjeg sastanka sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

“Postovani proizvodjaši mleka, šlanovi Udruženje proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja su danas od 13h do 15h bili na sastanaku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Ministarstvu poljoprivrede. Ovo je posle 9. marta kada smo poslali naše zahteve raznim institucijama i pojedincima prvi odgovor na iste. Tokom dva sata razgovora sa ministarkom Jelenom Tanaskovic i šefom kabineta Nenadom Dolovcem izneli smo nase zahteve koje smo uputili jos 9 marta sa kojima je javnost već upoznata. Izneli smo trenutno stanje u mlecnom govedarstvu. Rekli smo da nema proizvodjača mleka danas u Srbiji kome nije smanjena cena mleka.

Upoznali smo ih da cena mleka na otkupu i dalje pada. Da pojedine velike mlekare kasne sa isplatom duze od mesec dana sto se nikada do sada nije desavalo. Da su neke potpuno obustavile otkup mleka. Izneli smo podatke koji govore da je u prva dva meseca ove godine uvezeno 1 140 000 kg mleka u prahu a u istom periodu 2020. godine 640 000kg. Tražili smo uvodjenje prelevmana i na zemlje potpisnice Cefta sporazuma. Pre svega BiH jer mlekara Megle ima svoju mlekaru u Bihaću, Imlek u Kozarskoj Dubici a u Gradačcu se nalazi mlekara iz koje trgovci takodje uvoze ogromne količine mleka i mlečnih proizvoda. Mi smo tražili pre svega zaustavljane uvoza tj.povećanje prelevmana koji su već uvedeni i da se uvedu na mleko u prahu. Tražili smo da država uradi interventni otkup kroz dugotrajne mlečne proizvode(tvrde sireve,mleko u prahu, puter) i tako smanji pritisak na tržiste.

Odgovor ministarke na ovo trenutno stanje koje smo joj mi izneli u mlečnom govedarstvu je sledeci:

1. Prelevmani ce ostati na snazi do 30.juna ove godine bez obzira na veliki pritisak iz Brisela tj.EU.

2. Vlada Republike Srbije ce doneti uredbu do kraja sledeće nedelje za konditorsku industriju. Tacnije konditorska industrija će biti subvencionisana kupovinom domaćeg mleka u prahu. Na taj način smanjiće se uvoz mleka u prahu a naše domace mlekare će se osloboditi zaliha. Zalihe trenutno iznose 15 do 20 miliona litara mleka. Na osnovu ove uredbe konditorska industrija bi trebala da povuce od 1500t do 2500t mleka u prahu sto su trenutne zalihe.

3. Ministarstvo poljoprivrede ce izvrsiti dodatnu kontrolu mlekara kod kojih je doslo do pada cene mleka na otkupu. Utvrdiće se da li zaista postoje opravdani razlozi za dalji pad cene.

4. Vrlo brzo ce u Narodnoj Skupštini biće usvojen zakon po kome ce se raspisati uredba o subvenciji za ženska telad oteljena u 2023. godini. Svako žensko tele ce kvartalno dobijati po 25000 dinara do navršenih 24 meseca starosti. Ukupno ce to iznositi 200 000 dinara.

5. Nakon ovog usvojenog zakona isto tako po uredbi će svaki litar mleka predat mlekari imati pravo na premiju bez ogranicenja minimalnih kolicina po kvartalu.

6. Lidl kao najveći trgovinski lanac u zemlji će uzimati domaće mleko koje ce dalje siriti po regionu. Jer jedino on nema ugovor sa Imlekom i prisutan je na drugim tržistima.

7. Javni poziv za genetiku ce biti raspisan 18. aprila za tov 20. aprila za krava tele 10.04

Na kraju ministarka je rekla da ce sve ove mere dati prve rezultate za mesec dana a stabilizacija tržista će biti na leto. Da cena mleka neće biti kolika je bila pre ovog pada jer Evropa je u ratu i cena mleka tamo je oko 40 evro centi i plus imaju subvencije od svojih vlada prilikom izvoza.

Da na žalost oni proizvodjaci sa 3, 5, 7 i 10 krava neće biti rentabilni i moraće da ugase svoje farme. Zahvaljujemo se proizvodjačima mleka na ukazanom poverenju i podršci u ovoj zajednickoj borbi za spas mlečnog govedarstva. Članovi udruženja Proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja će biti detaljno obavešteni o današnjim razgovarima sa ministarkom na skupu koji ce uskoro biti održan u Domu kulture u Adranima.

Predsednik Udruženja proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja Slobodan Vidojević.”