Rekorderka kikindskih „Dana ludaje“, bundeva teška 865,5 kilograma

Sa bundevom teškom 865 i po kilograma, prvo mesto za nateži plod tikve na 38. “Danima ludaje“ pripalo je Tiboru Kokajiu iz Mađarske, prošlogodišnjem pobedniku, objavio je portal KikindaOnline.

Za najduži plod tikve od 309 centimetara proglašen je Dušan Jankov iz Čuruga. Ovogodišnjoj kikindskoj manifestaciji prisustvovao je i Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, zajedno sa gradonačelnikom Kikinde, Nikolom Lukačem, njegovim saradnicima, narodnim i pokrajinskim poslanicima i predstavnicima pokrajinskih institucija.

Čitavih 110 dana bilo je potrebno Tiboru Kokaiju iz Mađarske da proizvede ovogodišnju rekorderku, bundevu tešku čak 865 i po kilograma. Svakoga dana posvetio joj je nekoliko sati, zalivajući je sa oko 600 litara vode dnevno, dodajući joj redovno kalcijum i kalijum, uredno prateći vremensku prognozu:

“Za ovu godinu smo očekivali težu ludaju, ali mislim da ćemo sledeće godine oboriti rekord i da ću u Kikindu doneti bundevu od 900 kilograma“, rekao je Kokaji.

Najduži plod tikve ove godine proizve je prekaljeni stručnjak i učesnik kikindske manifestacije, magistar fitofarmacije iz Čuruga, Dušan Jankov. Njegova ludaja duga čak 309 centimetara apsolutna je pobednica.

“Što mi sve daje podstrek za dalji rad i dalje gajenje kako bih probao da napravim i podignem uzgoj na viši nivo i da to sve bude propraćeno boljim rezultatima“, dodao je Jankov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *