Krivolovci u Srbiji godišnje ubiju najmanje 50.000 prepelica

U Srbiji krivolovci ubiju najmanje 50.000 prepelica godišnje, pre svega uz pomoć oko 800 nezakonitih elektronskih vabilica, upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije (DZPPS), navodeći da se i ove godine nezakoniti lov nastavlja, kao i da je bilo pretnji smrću članovima društva zbog otkrivenog krivolova.

Iako nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači, poput elektronskih vabilica, predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine, iz DZPPS su naveli da se u Srbiji i dalje koristi taj uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica.

Iz DZPPS posećaju da se deset godina intenzivno, tokom avgusta i septembra, kada je lov dozvoljen, bave zaštitom prepelica, te da su ove godine još u julu obavestili sva osnovna tužilaštva u Srbiji i Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova o sumnji na predstojeći masovni nezakoniti lov prepelica.

Takođe, uprkos apelu Lovačkog saveza Srbije, koji je usledio neposredno pred početak lovne sezone koja je otvorena 15. avgusta, slučajevi korišćenja vabilica u lovu policiji su prijavljeni kod Niša 20. avgusta i kod Knjaževca 2. septembra.

Ukazano je i da su 9. i 10. septembra ove godine aktivisti DZPPS suprijavili slučajeve nezakonitog lova u Topličkom okrugu.

Policija je uhvatila u krivolovu tri italijanska državljanina, koji su se prilikom legitimisanja pozvali na srpskog državljanina, i privremeno im oduzela oružje i ograničila pravo na kretanju uz meru oduzimanja pasoša, navedeno je u saopštenju DZPPS.

Precizirano je da su Italijani u džepovima imali ukupno osam sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja.

Ulovljene prepelice, vabilice i ostali materijalni dokazi predočeni su dežurnom javnom tužiocu koji je pokrenuo odgovarajuće postupke, naveli su iz DZPPS.

Oni su istakli da su zbog pomoći da se nezakonit lov otkrije i suzbije, na njih su usledile hajka i pretnje smrću na društvenim mrežama.

– Pretnje upućene našim članovima i volonterima koji su bili na licu mesta izuzetno su ih uznemirile. Posle masovnih ubistava koja su Srbiju zadesila ovog proleća očekujemo oštru reakciju tužilaštva i policije, jer veći broj osoba poziva na ubistvo i fizičko povređivanje čestitih građana koji se bore za poštovanje zakona i očuvanje zajedničke životne sredine – izjavio je izvršni direktor DZPPS Milan Ružić, navedeno je u saopštenju.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *