Ratare ne brine virus već zabrana kretanja

subota, 28. marta 2020.

Hladno vreme ove sedmice nakratko je prekinule ratare u predsetvenim pripremama, premda su uglavnom njive spremili za sejanje jarih poljoprivrednih kultura, prvenstveno kukuruza, a onda i suncokreta i soje.

One koji su jesenas posejali pšenicu ovonedeljni sneg je obradovao jer žitu vlaga godi, bez obzira na to da li su u pitanju pahuljice ili kiša. Pšenica je sada u dobroj kondiciji pa se može reći da ovog proleća poljoprivrednici kreću u setvu u iščekivanju da klima sačuva trud koji im predstoji i da i kukuruz, suncokret i soja za vreme sazrevanja, kao i pšenica sada, budu u dobrom stanja i, kada stigne žetva, donesu bar prosečan prinos, pa i odličan, i kvalitetan rod.

Ova setva odvijaće se u vanrednim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, ali to ratare ne brine mnogo. I tokom NATO bombardovanja radili su uobičajeno na njivama pa ni sada ne strepe da posao neće obaviti kako treba.

Ne očekuju da će ih policija zaustavljati kada se posle policijskog sata budu na traktorima vraćali s njiva kućama. Potrebno je da kod sebe imaju dokaz da su registrovali poljopirvredno gazdinstvo za ovu godinu, i da ne strepe od policijske kontrole.

Po rečima poljoprivrednika iz Crepaje Jugoslava Krčedinca, dok je policijski čas bio do 20 časova, mahom su uspevali da u poslednjim trenucima stignu kućama. Ali dolaze duži dani pa ne bi bilo dobro, kaže, da im se ograniči vreme boravka na njivama, već ističe da ih treba pustiti da posao završe i po mraku, posle 20 časova.

– Za vreme NATO bombardovanja sam obrađivao njivu uprkos opasnosti od bombi, i evo sada, opet radim mada je epidemija – kaže Krčedinac. – Za nas, poljoprivrednike, ne postoje prepreke da se oranice ne obrade.

On ističe da je uradio predsetvene pripreme i da trenutno čeka da dobije drugi deo isporuke semena od poljoprivredne zadruge čiji je kooperant. Kao i svake godine, sejaće kukuruz, soju i suncokret, a ima posejane i pšenice.

Poljoprivrednik iz Dolova Jovan Njegovan kaže da je celokupan repromaterijal kupio još pre uvođenja vanrednog stanja.

– Mahom se semenom i đubrivom, ne samo ja već i drugi, snabdemo znatno pre nego što nam zatreba – objašnjava Njegovan. – Kupio sam i gorivo izranije, i očekujem da ću sunckoret početi da sejem čim bude malo toplije i zemlja se ugreje.

On je jesenas posejao i pšenicu i kaže da izgleda dobro, da ne može bolje, pa se nada da će klima i nadalje ići naruku žitu. Jedino ga brine što je izvoz žita neko vreme  bio zabranjen, a još nije odobren izvoz i drugih kultura.

– Bojim se da će domaće tržište biti prepuno novog roda i onog od lane pa će cene biti još niže nego sada.

I na severu Bačke predsetvene pripreme idu svojim tokom.

– Radimo uobičejeno kao i do sada – kaže Miroslav Kiš iz Subotice. – Sve smo kupili ranije, neko je platio semenskim kućama jesenas, i sada nam na kućne adrese dobavljači donose naručeno i plaćeno.

On dodaje da je ponuda celokupnog repromaterijala, kao i ranije, odlična, svega ima, i to ratari znaju.

Predsetvene pripreme, osim malih i srednjih poljoprivrednika, završili su i oni koji obrađuju po više stotina hektara. Predsednik Udruženja komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava Jadran Anđelković kaže da je sve kupljeno znatno pre.

– To je praksa koje se drže svi poljoprivrednici, i niko ne čeka da seme kupi uoči setve – navodi Anđelković. – Postoji jedino mogućnost da nekome zatreba malo semena, ali u takvim slučajevima se može lako dokupiti jer je tržište dobro snabdeveno.

U „Žitima Srbije“ očekuju da ovog proleća kukuruza bude posejano na oko milion hektara, što je malo više nego lane, kada smo pod kukuruzom imali 970.000 hektara. Suncokretom bi trebalo da bude posejano od 200.000 do 220.000 hekatra, a sojom oko 240.000. Jesenas smo pšenice posejali na 570.800 hektra, od toga u APV 330.000.

Šećerna repa se prva seje i setva te industrijske biljke krenula je pre snega. Očekivanja su da će zauzeti 40.000 hektara, pa i 45.000. Lane smo pod repom imali samo 29.000 hektara.

Po rečima poljoprivrednika iz Kisača Jozef Fokmana, koji je repu posejao pre desetak dana, semenu sneg nije naškodio.

– Seme repe od hladnoće, premda nije bio veliki minus, neće istrunuti – kazao je Fokman. – Čim bude sunca, repa će nići.

Izvor:Dnevnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *