Propisan obavezan upis svih poljoprivrednih katastarskih parcela

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede propisalo je obavezan upis svih katastarskih parcela na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja, saopštila je Uprava za agrarna plaćanja.
To je predviđeno poslednjim izmenama Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva koje se objavljene u “Službenom glasniku RS” 21. decembra 2018. godine. Na sajtu Uprave se kaže da je, s obzorim da je upis u Registar dobrovoljan, u praksi primećeno da pojedina poljoprivredna gazdinstva ne prijavljuju sve parcele na kojima obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, u cilju formalnog ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na podsticaje vezanih za površinu poljoprivrednog zemljišta.
Kako bi se izbegla mogućnost zloupotreba ostvarivanja prava na subvencije, a istovremeno poboljšala tačnost i potpunost Registra poljoprivrednih gazdinstava, registracija ostaje dobrovoljna, s tim da ako se odluče za upis, poljoprivrednici moraju da prijave sve katastarske parcele na kojima obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, stoji u saopštenju.
Takođe, kao reakcija na podizanje sve većih zasada pojedinih specifičnih kultura, izvršena je dopuna Šifarnika biljne proizvodnje kojom se predviđa razdvajanje registracije površina pod borovnicama od površina po ostalim jagodastim voćem (ribizla, ogrozd, brusnica,aronija i dr.), kao i uvođenje upisa proizvodnje ostalog jabučastog voća (oskoruša, jarebika i dr.), ostalog koštičavog voća (marela, trnjina i dr.), manje zastupljenog voća (šipurak, dren, glog, dud, zova i dr.), citrusa (agruma), južnog, tropskog, suptropskog i egzotičnog voća (smokve, kivi, nar, banane, limun, pomorandže, mandarine i dr.). Time se, kažu u Upravi za javna plaćanja, postiže precizniji pregled komercijalne proizvodnje voćarskih kultura i omogućava ostvarivanje prava na podsticaje i za ovu proizvodnju.
Obnova registracije od 1. marta do 30. aprila. Posle dve godine bez obaveze obnove registracije u Registru poljoprivrednih gazdinstava, ove godine ona se ponovo mora izvršiti u periodu od 1. marta do 30. aprila 2019. godine, poručuju iz Uprave za agrarna plaćanja. Obnova registracije se vrši dostvljanjem propisanih obrazaca sa podacima o gazdinstvu i biljnoj i stočarskoj proizvodnji nadležnim područnim jedinicima Uprave za trezor prema mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva. by Ministrstvo poljoprivrede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *