Proglašena vanredna situacija na teritoriji grada Kraljeva

23.06.2020.

  Gradski štab za vanredne situacije je, usled obilnih padavina koje su pogodile Kraljevo tokom protekla 24 časa, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji grada Kraljeva.

  Obilne padavine nanele su veliku štetu na teritoriji Mlanče,Studenice, Ušća, Gledića, Godačice,Leševa,Stubla, Kamenice, Jovca,Ribnice,ali i u centru Kraljeva.

  Sektor za vanredne situacije je evakuisao četiri lica sa područja Slatine koja pripada Mesnoj zajednici Mlanča.

   Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da je prioritet u ovom trenutku spasavanje života.

  „Sada nam je prioritet da spasavamo ljudske živote,nakon toga uspostavljamo putne pravce i na kraju, tek kada sve prođe,razmišljaćemo o šteti na infrastrukturi. Prvo spasavamo ljude,spavamo njihove kuće,gledamo da putni pravci ne budu prekinuti i da čitave porodice ne budu odsečene od sveta,tek nakon toga brinemo o infrastrukturi, oputevima i mostovima“, naglasio je Terzić.

   Prema rečima gradonačelnika, sva javna preduzeća,čiji je osnivač grad Kraljevo,stavila su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije svoje ljudstvo,mehanizaciju,a s obzirom da je proglašena vanredna situacija na čitavoj teritoriji grada, biće angažovana i sva privatna preduzeća koja imaju odgovarajuću mehanizaciju.

  Kako je pojasnio Terzić, problem je što su obilne padavine zahvatile čitavu teritoriju grada Kraljeva,uvećan je vodostaj na vodotokovima i prvog i drugog reda,potoci koji tokom leta presuše,sada su prerasli u velike reke,a meštani ističu da ne pamte ovakve poplave u najvećem broju sela i naselja na teritoriji Kraljeva.„

   Uradićemo sve što je u našoj moći kako bismo spasili ljude,kako bismo spasili njih ove domove i kako bismo spasili i nfrastrukturu“,izjavio je gradonačelnik, istakavši da Gradski štab za vanredne situacije dobrofunkcioniše, svi se nalaze na terenu i Grad nastoji da spase Kraljevčane od ove pošasti.

     Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u protekla 24 časa na teritoriji grada Kraljeva palo je 56.1 litara kiše po metru kvadratnom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *