PROCVAT ORGANSKOG TRŽIŠTA Danska do 2020. pretvara poljoprivredu u 100 odsto organsku

Danska je pre nekoliko godina donela odluku da se do 2020. celokupna poljoprivredna proizvodnja pretvori u organsku. Čini se da su na dobrom putu.

Globalni procvat organskog tržišta pokazuje da je sve veći broj ljudi spreman da potroši više kako bi imali kvalitetniju i zdraviju ishranu. To donosi i velike ekonomske dobiti, a još je važnije to što predstavlja znak spoznaje svakog pojedinca do koje mere je ugrožen opstanak zdravog života.

FOTO R GETEL/RAS SRBIJA

Danci su više stotina miliona evra iskoristili na najbolji način, pa se i u mnogim školama i drugim institucijama forsira organska ishrana. Dobar akcioni plan koji je Vlada donela pokazao je rezultate i konkretnu dobrobit koja se odražava i na poboljšanje zdravlja građana ove zemlje, ali i na sve manji negativan uticaj čoveka na okolinu.

Oni koji se nisu najbolje snašli i na vreme preorijentisali svoju proizvodnju na organsku, zapali su u dugove, a neki su doživeli i totalni bankrot. Samo prošle godine to se desilo sa 124 proizvođača.

Ministarstvo zaštite životne sredine i dalje se zalaže za preusmeravanje zemljišta u oblasti organskog uzgoja, traže se načini da se prečisti i osposobi svaki pedalj plodne zemlje, kako bi se ona iznajmila onima koji žele da se bave eko-poljoprivredom.

Osim reforme na poljima, desila se i ona u školama. Uvedeni su predmeti o zdravoj ishrani, značaju organske proizvodnje i načinima da se planeta zaštiti od dalje propasti, za koju je direktno ili indirektno kriv čovek.Ekapija.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *