Povrtari prvi dobili pomoć

28. april 2020.

“Počela je isplata jednokratne pomoći poljoprivrednicima pogođenim posledicama pandiemije virusa Covid-19, a do kraja sledeće nedelje počeće isplata povoljnih kredita za obezbeđenje likvidnosti”, izjavila je Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja. Nažalost, Uredbom o novčanoj pomoći nisu obuhvaćeni mnogi poljoprivrednici

Ona je bila gošća na on-line skupu posvećenom finansiranju poljoprivrede. Konferencija “Finansiranje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – krediti i subvencije za poslovanje nakon krize” okupila je predstavnike Ministarstva poljoprivrede kao i banaka koje najviše finansiraju agrar.

Biljana Petrovic

Direktorica Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović potvrdila je da je počela isplata jednokratne pomoći nagruženijim poljoprivrednicima.

– Juče smo počeli da isplaćujemo novac povrtarima, 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara, dalje, stočari će dobiti 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara, 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara; 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Uredbom o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita poljoprivrednici će moći da se zaduže povoljno a kamatna stopa će biti samo 1%. Biljana Petrović kaže da je potrebno da ugovor potpišu Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za trezor i banke što bi moglo biti okončano do kraja sledeće nedelje i poljoprivrednicima će novac biti na raspolaganju.

– Poljoprivrednici podnose zahtev gde imaju otvoren račun. Tamo se radi obrada zahteva; nama samo banka šalje zahtev za subvenciju kamatne stope tako da poljoprivrednik završi sve u svojoj poslovnoj banci.

Fizička lica i preduzetnici mogu da dobiju kredit do 6 miliona dinara a pravna lice do 18 miliona dinara. Iznos kredita za likvidnost je do 3.000.000 dinara.

Nažalost, pošto Uredbom o novčanoj pomoći nisu obuhvaćeni mnogi poljoprivrednici u Ministarstvo poljoprivrede im savetuju da uzimaju povoljne kredite, i kažu da će “pratiti razvoj situacije u ostalim sektorima, a posle analize će se doneti dalje odlike o pomoći poljoprivrednicima”.

Uprava za agrarna plaćanja Biljana Petrović pomoć agroekonomika agroekonomija agroekonomika agro ekonomija ekonomika statistika proizvodnja poljoprivreda

Đorđe Simović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *