Povećanje stočnog fonda,poručuje ministar Martinović -proizvođači nezadovoljni sastankom!

Država Srbija nastaviće da radi na povećanju stočnog fonda i da ulaže sredstva u razvoj govedarstva, kao jednu od ključnih oblasti srpske poljoprivrede, poručeno je na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića sa predstavnicima udruženja proizvođača mleka i udruženja odgajivača goveda. Sa druge strane proizvođači su otišli sa satanka nezadovoljni!

Ministru Martinoviću su na sastanku predstavljeni ključni izazovi sa kojima se mlekari i uzgajivači goveda širom Srbije suočavaju i razmatrane su mere koje bi doprinele prevazilaženju tih izazova i stimulisanju mladih da ostaju na selima i bave se ovom granom poljoprivrede.

Ukazavši na to da su tokom prošle godine premije za mleko i subvencije za mlečno govedarstvo povećane, te da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo niz mera koje su usmerene na unapređenje i povećanje stočnog fonda, Martinović je naveo da će se sa tom politikom nastaviti i u budućnosti, te da će povećanje stočnog fonda ostati jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije. Sagovornici su se takođe saglasili da je potrebno nastaviti sa strogom kontrolom uvoza mesa, mleka i mlečnih proizvoda, a u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Martinović je sagovornicima zahvalio što su probleme, predloge i ideje izneli na jedan konstruktivan i civilizovan način, još jednom naglasivši da je dijalog i bliska saradnja države i poljoprivrednika jedini način da se srpska poljoprivreda unapredi. On je podsetio na to da Ministarstvo poljoprivrede na godišnjem nivou izdvaja 900 miliona evra za subvencije po najrazličitijim osnovama, te predstavnicima ovih udruženja predočio da će Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije uskoro organizovati javno slušanje na temu rekonfiguracije podsticaja iz budžeta Republike Srbije i pozvao ih da u njemu uzmu aktivno učešće, istakavši pritom da će se zalagati za to da javna slušanja ovog tipa postanu praksa i da se održavaju dva puta godišnje.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja koji su danas (24. jun) razgovarali sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem nisu ni izbliza zadovoljni, čak su i razočarani ishodom sastanka. Kažu da im je rečeno da novca za dogovorene subvencije u budžetu za sada nema i da je situacija krajnje zabrinjavajuća. Na sastanak su, dodaju, u jeku radova ,,džabe,,dolazili.

Sastanak je prošao loše. Sada je očigledno da nema novca za meru od 17.000 dinara za subvencije za seme, niti za subvencije za junice od 100.000 dinara. Ministar je rekao da ima dobru volju. Od toga nemamo ništa, od dobre volje ne živimo”, kaže predsednik Udruženja “Stig” Nedeljko Savić, dodajući da ih je Martinović uputio na slušanje Skupštinskog odbora za poljoprivredu koje će se održati u narednim danima, što poljoprivrednici neće prihvatiti, nastavlja Savić

“Nećemo ići, ne želimo da učestvujemo u toj šaradi. Ne vidimo potrebu zašto bi se raspravljalo o nečemu što je već doneto i usvojeno, propagirano kao mere koja će podići srpsku poljoprivredu.”

Nakon prošlonedeljnih i ovonedeljnih vremenskih nepogoda, na terenu se vidi  koliko je situacija krajnje nepovoljna i alarmantna po poljoprivredne proizvođače. Žetva ni izbliza nije donela očekivanja ni u pogledu roda a ni cene koja je mizerna!

Teško je, veoma je zabrinjavajuće stanje. Ljudi su pretrpeli velike štete od grada, od suše, a novca nema. Pričalo se o praćenju uvoza, a ministar nije znao ni da li su kvote na snazi. Prošlo ministarstvo je pokrenulo tu priču, sada je to sve zaustavljeno”, razočaran je Savić.

Poljoprivrednici su ogorčeni na informaciju da u budžetu trenutno nema novaca te da se čeka rebalans istog, dok se stočarima duguju sredstva i iz 2023. godine.

Nakon održanog sastanka, iz kabineta ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića saopšteno je da javno slušanje prethodi rebalansu budžeta i da bi bilo korisno da u njemu učestvuje što veći broj proizvođača. Na pitanje da li su spremni da izađu na ulice i krenu u nove proteste, Savić kaže da će sačekati da prođe javno slušanje Odbora za poljoprivredu.

Sastanku su ispred Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga prisustvovali Goran Vasić i Miloš Galonić, ispred Udruženja odgajivača goveda rase limuzin Srbije prisustvovao je Miroslav Kiš, dok je u ime Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije prisutan bio Milija Palamarević. U razgovoru su, pored ministra Martinovića, učestvovali državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Livija Pavićević, pomoćnici ministra Nenad Katanić i Milica Neđić, direktori Uprave za veterinu i Uprave za agrarna plaćanja Živko Matijević i Slobodan Nikolovski, kao i Nenad Terzić iz Sektora za agrarnu politiku Ministarstva. S.C. Foto: Ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *