Potpisano 58 ugovora o dodeli novca zadrugama u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u 2019. godini

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić potpisao je 58 ugovora o dodeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 667 miliona dinara u ovoj godini. On je rekao da je za Srbiju posebno važna obnova stočnog fonda, jer je ta grana ključna u rubnim i brdsko-planinskim područjima.

– Bez udruživanja poljoprivredni proizvođači ne mogu da opstanu, jer su poljoprivredni posedi mali, u proseku oko pet hektara, a na jugu oko 2,4 hektara – rekao je Krkobabić.

Predsednik zadruge Morava iz Gorobilja Branko Varničić rekao je da će dobijeni novac potrebiti za proizvodnju i preradu kupusa, paradajza i raznog voća.

Predsednik Odbora za selo Dragan Škorić rekao jedan je u projekat “500 zadruga u 500 sela” uključeno 25 eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona.Ocenio je da bi trebalo raditi na formiranju složenih zadruga i korporacija, koje bi se bavile izvozom finalnih proizvoda i u kojima bi bili zastupljeni i proizvođači.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović smatra  da bi težište trebalo staviti na uduživanje u zadruge, uvođenje novih znanja i razvoj stočarstva.

Knić je jedan od dobrih primera zadrugarstva. Miroslav Nikolić koji je I vlasnik Gruže agrara vidi zadrugarstvo kao vraćanje selu I profitu.

Stručnjak za voćarstvo profesor Zoran Keserović istakao je da je potrebno formiranje složenih zadruga i da umesto sirovog voća, koje se izvozi po prosečnoj ceni od 80 centi po kilogramu, treba izvoziti prerađeno, čija je prosečna cena 1,9 EUR

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da bi zadruge bi trebalo uvezati u jednu celinu.

Novac su dobile 33 novoformirane, 23 stare i dve složene zadruge, među kojima je 14 koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom. Do sada je formirano 605 zadruga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *