Nakovo – selo na minut od EU, a svaka treća kuća prazna

Izvor rts

Nakovo, selo kod Kikinde, nalazi se na samoj granici sa Rumunijom, a time i sa Evropskom unijom. Izradili su socijalnu kartu sela, koja na najbolji način pokazuje sve demografske probleme u Banatu u poslednjoj deceniji.

Nakon otvaranja graničnog prelaza sa Rumunijom, Nakovo je na geografski idealnom mestu. Deset kilometara od Kikinde, na minut od granice i pedeset kilometara od Temišvara.

Pripremio Mile Novaković

Ko hoće, može da radi u Evropskoj uniji a da živi u Srbiji. Ipak, ni to nije dovoljno da zadrži mlade.

“Trenutno nijedne firme nema. Zadruga propala i onda svaki ide da traži sebi neki posao. Novi Sad, Beograd ili bilo gde. Ovde malo poljoprivrede, ko je imao te zemlje radi”, kaže Ljubiša Čubrilo iz Nakova.

Mnogo očekuju Nakovčani od najavljenog celodnevnog rada graničnog prelaza. Kažu da bi to oživelo najpre neke od uslužnih delatnosti i pokrenulo tržište nekretnina.

“Kuća ima za četiri, pet hiljada sa baštom, velikom baštom da se živi normalno”, kaže Nedeljko Plemić iz Nakova.

Upravo su prazne kuće bile povod da u Mesnoj zajednici pokrenu priču o populacionoj obnovi sela. Prvo su izradili socijalnu kartu. Dobijeni podaci su, kažu, zabrinjavajući.

“Od tih 600 domaćinstava 200 je praznih kuća, što znači da je svaka treća kuća prazna. Imamo 170 samačkih domaćinstava. Podaci su pokazali da imamo i 500 penzionera”, kaže Milan Majstorović iz Mesne zajednice Nakovo.

Nakovčani pozivaju porodice koje žele da žive na selu da ovde dođu. Posebno se obraćaju onima sa konkursa Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine koji nudi milion dinara za kupovinu kuće na selu.

Ovogodišnji konkurs je zatvoren. Od 168 prijavljenih, niko se nije odlučio da bude stanovnik Nakova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *