Potpisan ugovor o izgradnji prve fabrike za proizvodnju MAP đubriva u Srbiji

Kompanija Elixir grupa objavila je da je sa nemačkom grupacijom K+S potpisala ugovor o strateškoj saradnji koji podrazumeva izgradnju nove, savremene fabrike, prve u Srbiji, za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.Fabrika će se graditi na lokaciji u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa Elixir Prahovo, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod, a investicija je vredna 35 miliona evra.

Precizirano je da su inženjerski radovi započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024. godine, prenosi Beta. Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine.

Kako je navedeno, MAP je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12 odsto azota i 61 odsto fosfora, u obliku vodorastvorljivih kristala, a koristi se u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz fertigacione sisteme „kap po kap“.

Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet poljoprivrednih proizvoda u svakoj fazi rasta. Takođe, u poslednje vreme, kristalni MAP se sve više primenjuje i traži i kao sirovina u drugim industrijskim granama.

Elixir grupa je preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija K+S distribuirati proizvod kroz svoju globalnu distributivnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji.

Istaknuto je da će ovaj proizvod kompaniju Elixir Prahovo staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, kao izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi. U svetu se proizvodi oko 1,5 milion tona kristalnog MAP-a godišnije, većim delom u Kini.

 K+S grupa najveći je evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Međunarodno orijentisana kompanija iz Nemačke, sa proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi, ima više od 11.000 zaposlenih širom sveta. Ukazano je i da će ovo strateški važno partnertstvo, zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiće da Eliksir grupa i „K+S“ grupa, kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *