Porodice pogođene promenom klime tužile EU

Više porodica koje tvrde da su pogođene globalnim zagrevanjem klime, uložile su žalbu na odbacivanje njihove tužbe protiv klimatske politike EU pred Evropskim sudom pravde

Više porodica koje tvrde da su pogođene globalnim zagrevanjem klime, uložile su žalbu na odbacivanje njihove tužbe protiv klimatske politike EU pred Evropskim sudom pravde, saopštila je ekološka NVO “Klajmat ekšn netvork”.


Njihova tužba je odbačena u maju ove godine pred prvostepenim sudom EU koji je osporio pravo pojedinaca da podnose takve zahteve.

Deset porodica koje žive od poljoprivrede ili turizma, iz evropskih zemalja, Kenije i s Fidžija, tužbu je podnelo 24. maja 2018.

Među njima su porodica sa italijanskih Alpa koja sve teže zarađuje za život vođenjem turista na glečere jer se oni tope, nemački restorateri sa severnomorskog ostrva koje plavi more čiji nivo raste i rumunski pastir koji svoje stado mora da vodi na sve veće visine da bi našao travu.

Oni traže da sud poništi tri direktive koje uređuju emisije zagađujućih gasova industrije i ukupno dopušteno zagađenje u državama članicama.

Sudije su osporile tužbu na osnovu toga što ima “još mnogo ljudi pogođenih klimatskom krizom” te bi zato ta tužba drugima uskratila sonovno pravo “na zaštitu svakog pojedinca”, rekao je advokat porodica.

Free Images Pixabay

Da li su tužbe ralne?
Evropski savet i Evropski parlament treba da pismeno odgovore na žalbu u roku od dva meseca, a potom će Evropski sud pravde odlučiti da li će je prihvatiti.

“Klajmat ekšn netvork” navodi da će, ako žalba bude odbijena, “biti dokazano da je evropsko pravosuđe nesposobno da pravno štiti građane od klimatskih promena”. Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *