Ponovo trovanje pčela u Kikindi, šestu godinu zaredom

sreda, 22. jula 2020.

Pčelinjaci u okolini Kikinde zatrovani su šestu godinu za redom. Ovoga puta nije se desio pomor kao prošle godine, kada je izgubljeno više od 1.600 pčelinjih društava, ali je stradao veliki deo pčela izletnica i sezona je ponovo dovedena u pitanje. Pčelari više ne prijavljuju slučajeve trovanja nadležnima i pitaju su koliko je isplativo baviti se tim zanimanjem.

Za Mirka Kneževića iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde pčelarstvo je više ljubav nego posao. Ipak, situacija u kojoj se našao šestu godinu od osam koliko se bavi tim pozivom navodi ga da se zapita da li je sve vredno truda. Ove sezone planirao je da uveća broj pčelinjih društava, ali je nakon novog pomora odustao.

„Sumnjam da je ove godine pomor došao preko kukuruza. Pčele su konstantno letele na rese kukuruza i tada smo počeli da gubimo izletnice. Konkretno, nije stradalo nijedno društvo, ali je stradala većina izletnica“, kaže Mirko Knežević, pčelar iz Banatskog Velikog Sela.

Pomor je, kao i godinama unazad, obuhvatio gotovo sva mesta Severnog Banata. U Udruženju pčelara Kikinde navode da gotovo da nema članova koji nisu pretrpeli gubitke.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde ističe:

Dešava se na Vincaidu, u Banatskoj Topoli, Nakovu, Novim Kozarcima i prema Mokrinu.Pokriva gotovo celu našu opštinu. Preko društvenih mreža sam saznao da je isti slučaj i u drugim delovima Vojvodine.“

Zbog višegodišnjeg problema, pčelari polako gube motivaciju da se bave tim pozivom. Slučajeve su prestali da prijavljuju nadležnima, a ne računaju više ni gubitke.

Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Sada se pronalaze rešenja za ono što se može spasiti, ali se i postavlja pitanje ko će se naredne godine ponovo upustiti u ovaj ugroženi posao.

Izvor:RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *