Poljoprivrredni radovi tokom meseca jula

Intenziviraju se radovi u bašti, voćnjaku, pčelinjaku. Obavlja se sadnja, setva, zalivanje, zaštita i berba.Ove godine vegetacija kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika i dugotrajne kiše. Osetljive su paprike, paradajz, patlidžan. Mahune i pasulj mogu da odbace cvetove ako ih zalivamo hladnom vodom.Kupusnjačama godi zalivanje po listovima. Ako ste u mogućnosti, malčirajte zemlju oko biljaka. 

Nastavite sa zaštitom bilja. Posle vlažnog perioda pojavile su se mnogobrojne bolesti, intenziviran je napad štetočina. Puževi se polako povlače, a javljaju grinje, tripsi, razne gusenice.

U povrtarskim usevima i voćnjacima obavlja se uklanjanje korova i košenje. Beru se tikvice, krastavci, mahune, mladi krompir, šargarepa. Završava se berba lukova koje je potrebno da očistimo od zemlje, odsečemo nadzemni deo i skratimo koren.

Redovno uklanjajte zaperke paprike, paradajza, krastavca i patlidžana. Vežite paradajz i krastavce. Sada se obavlja prihrana đubrivima bogatim kalijumom, borom i drugim elementima koji podstiču cvetanje i ishranu mladih plodova. Za neke useve postavite zaštitne mreže koje će stvarati hladovinu. Posebno će to prijati paprikama.

Na oslobođene gredice sejemo niske mahune, krastavce za kišeljenje i druge vrste povrća koje se beru tokom jeseni i rane zime. Sadimo rasade praziluka, kelja, kelja pupčara, karfiola. Za sve radove trebamo da obezbedimo navodnjavanje.

Berite začinsko i lekovito bilje, sušite ih u seni i čuvajte osušene u papirnim vrećicama i staklenim teglama na suvom i hladnijem mestu.

Za stoku se priprema hrana za zimu. U voćnjacima obratite pažnju na novoposađene sadnice. Potrebno ih je zaliti. Intenzivni su radovi u pčelinjaku.

Sada se ožiljavaju reznice raznih žbunova. Obavlja se i zelena rezidba voćaka. Sejemo i sadimo dvogodišnje ukrasne biljke.

U bašti i voćnjaku sada ima dovoljno mase za kompostiranje. Mešajte zelenu i smeđu masu kako bi obezbedili pravilno odvijanje procesa kompostiranja. Ne zaboravite zalivati i prevrtati kompostnu masu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *