POLJOPRIVREDNICIMA „MRVICE”, TRGOVCIMA 50 ODSTO ZARADE OD HRANE

Beograd, 5. oktobar 2018. Izvor: Politika

  • EK pokušava da neravnotežu reši promenom Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi. – Višegradska četvorka upozorava da neće biti pomaka ako budu izuzeti veliki dobavljači hrane i multinacionalne kompanije

Evropski poljoprivrednici tvrde da u proseku dobijaju 21 odsto od ukupne vrednosti poljoprivrednog proizvoda, 28 procenata odlazi prerađivačima, a čak 51 odsto ostaje trgovcima.

Zbog toga su Višegradska četvorka i najmlađe članice Evropske unije upozorile da će, u slučaju da novi predlog direktive EK o nepoštenim trgovačkim praksama ne obuhvati i velike dobavljače, ravnoteža u lancu snabdevanja hranom biti narušena. Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, udružila je snage s Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Slovenijom i usprotivila se ovom predlogu EK, navodeći da ona „osigurava samo delimičnu zaštitu poljoprivrednika, kao i malih i srednjih preduzeća od kupaca koji su uglavnom velike kompanije, prenosi „Jutarnji list”.

Oni su saopštili da bi prioritet evropske direktive trebalo da bude zaštita svih poljoprivrednih proizvođača. Evropska komisija je u aprilu ove godine predstavila predlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu snabdevanja hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobijaju samo „mrvice” dok najveća zarada u lancu snabdevanja ostaje trgovcima. Komisija je ovim predlogom nameravala da otkloni ovu neravnotežu koja trenutno ide u korist velikih kompanija, a na štetu njihovih partnera slabije pregovaračke moći. Međutim, problem je nastao kada je postalo jasno da direktiva koju je predložila EK komisija ne obuhvata multinacionalne kompanije, što sektor smatra diskriminišućim.

– Nepošteno je nepošteno, bez obzira na veličinu kompanije. Svi učesnici u lancu snabdevanja hranom trebalo bi da budu zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi. Udruživanje kupaca umanjuje snagu čak i najvećih proizvođača te značajno povećava kupovnu moć trgovaca na malo – izjavila je za „Euraktiv” Mela Fruven, direktor Udruženja „Fud drink Jurop”, i dodala da nepoštene trgovačke prakse u bilo kom sektoru neminovno utiču na sve subjekte.

Evropska komisija, s druge strane, smatra da će njihov predlog ponovno uspostaviti ravnotežu u sistemu snabdevanja hranom tako što će zaštititi i osnažiti poljoprivrednike koji su do sada bili najslabija karika u ovom lancu.

Predlog EK podržale su Nemačka, Holandija, Danska, Velika Britanija, Irska, Finska, Švedska i Kipar, dok su Belgija, Luksemburg i Malta zauzele neutralan stav. Kako pišu mediji u regionu, evropski trgovci su negativno reagovali na pritiske da direktiva obuhvati i velike dobavljače. Evropski trgovci na malo izjavili su da su zabrinuti da bi ovakvo rešenje donelo neželjene posledice jer je predlog komisije usmeren na pružanje podrške poljoprivrednicima i malim proizvođačima.

– Dalje narušavanje ravnoteže u korist bogatih multinacionalnih kompanija dovelo bi do povećanja cena na štetu kupaca, bez ikakvog dokaza da bi deo dodatne zarade velikih industrijskih kompanija stigao do poljoprivrednika – izjavio je Kristijan Versčuren, direktor Udruženja „Evrokomerc”.

Evropski poljoprivrednici se, kako se i očekivalo, ne slažu s trgovcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *