Pesticidi pod lupom

Sredstva za zaštitu bilja, uskoro neće moći da se kupuju i koriste bez kontrole. Do 2021. poljoprivednici će proći obuku, posle koje će dobiti certifikat o pravilnoj upotrebi tih sredstava.

Bez sredstava za zaštitu bilja, poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva. Karenca, količina preparta i vreme njegove primene, najvažniji su parametri na koje se mora paziti.

„Vodimo računa ono što ne znam eco pita move momke u apoteci.. Karence su mnogo velike, nezgodno je. Mora da se koristi dosta preparata, da bi mogla da opstane naša njiva,” kaže jedan poljoprivrednik iz okoline Kraljeva,

,, Teško je. Ako mislite da mi milo da dam brdo para za ovoliku hemiju, varate se. Kada sam ja počinjao pre dvadesetak godina jabuku sam prskao 7-8 puta, danas ne smem ni da kažem koliko. A sve moraš da poštuješ jer onaj koji mi kukupje jabuku izvozi za Rusiju, njega isto kontrolišu.Sve se promenilo i klima, i pravila i hemija. Ja 10 hiljada evra dam za preparate godišnje. Ako ubije grad ili loša cena nema ništa, a opet ako ne tretiram ovim preparatima bolest i nemani sve pojedu. Nema nekog izbora, tvrdi njegov komšija Rade Pejović iz Dedevaca.

Ponuda sredstava za zaštitu bilja je velika, a nedoumica kod izbora i pravilne upotrebe je mnogo.To nam potvrđuju i u Poljoprivrednoj apoteci ,,Zemljak,, u Kraljevu. ,,Dešava se da nas pozovu i po nekoliko puta i pored toga što smo im sve pojasnili prilikom kupovine. Teže je srednjoj generaciji da se snađu. Neki preparati su potpuno iščezli, oni su ih koristili godinama. Neki su zamenjeni drugim komponentama, neki su potpuno zabranjeni. Imaju problem i šta se sme mešati od preparata. Najgore je kada slušaju nekog sa strane, svako sikustvo je drugačije, zbog vremena primene, feno faze uzgoja, kvaliteta zemljišta, primene đubriva. Sve to utiče da neki preparat, prihrana, đubrenje reaguje drugačije na gajenu biljku. Dobro je dok pitaju! Nama je ipak ovo posao a i onoi su sigurniji,,- kažu u ovoj prometnoj apoteci

Nepravilna upotreba preparata može izazvati neželjene posledice po okolinu,ali I po zdravlje konzumenata. Zbog toga je u planu edukacija, kažu iz resora, posle koje će poljoprivrednik dobiti sertifikat o pravilnoj primeni sredstava za zaštitu bilja.

Da ne govorimo o pomoru pčela koje skoro pa svake godine imamo. Zahvaljujući ovoj životinji postoji svet. Na žalost što jedan glup napravi stotine pametnih ne popravi.!

„Sertifikat će biti jedan vrednosni papir koji će se izrađivati u kovnici novca, ministar će lično odobravati taj sertifikat. Proizvođači će biti upućeni na tim edukacijama kako da postupaju sa sredstvima za zaštitu bilja, da ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine, vodotokova, samih ljudi”, objašnjava Vekoslav Savić, PSSS Kraljevo.

Do tada pamet u glavu, kaže narodan. Na kraju čak I ako naše dete ne jede naš naizgel lep i dobro zaštićen proizvod nečije drugo će. Ako se rukovodimo tom logikom, ko nam garantuje da taj isti proizvod neće doći do naše dece u vrtićima, školama, studenjaku, do nekog bolesnika u bolnici. Svi smo u lancu koji bi trebao da bude čvst. Svaka karika koja popusti može izazvati posledice, koje su teže i skuplje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *