Osnaživanje žena koje žive na selu

Kraljevo 26 jul 2019

Deset žena koje imaju najmanje jedno maloletno dete, žive u seoskim domaćinstvima na teritoriji grada Kraljeva i planiraju da na selu ostanu da žive – dobilo je podsticajna sredstva u iznosu od po 300.000 dinara, njih osam, dok su dve dobile nešto manje odnosno koliko su tražile.Svaka od njih na svoj način stvara uslove života rada i egzistencije na selu. Osim uobičajenih poslova često su i otac i majka svojoj deci, idejni nosioci stvaranja novih vrednosti. Svaka pomoć je uvek dobro došla jer su imputi proizvodnje sve veći dok su uslovi prodaje sve teži. Poljoprivrednice će uglavnom sredstva utoršiti za obnovu dotrajale mehanizacije i novih oruđa. Na Biljanu Savić iz Milakovca, koja ima troje dece, poljoprivredno gazdinstvo vodi se već celu deceniju.

Njena koleginicaSlađana Ćirković, poljoprivrednica iz Stubla, mama tri devojčice, smatra da danas biti žena i majka nije lako..

Šest poljoprivrednica su majke po troje deca, jedna ih ima četvoro, ostale po dvoje, a zajedničko im je što su na konkursu za ekonomsko osnaživanje sa sela u Kraljevu dobile podsticaje kojim će unaprediti svoja domaćinstva.

Predrag Terzić gradonaćelnik

Na zalost, ne postoji tačan podatak o tome koliko je žena vlasnica poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, ali se prilikom konkurisanja za sredstva vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava pojavljuje tridesetak žena koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i koje konkurišu u Kraljevu. Kako je interesovanje za ovaj vid subvencionisanja bio iznad očekivanog grad će i u buduće raditi na istom.

Predstavnici lokalne samouprave saglasni su da je ova mera podsticaja važna i da će grad i u budćnosti nastaviti da pomaže ženama koje su odlućile da žive i rade na selu.Dobitnice sredstava za ekonomsko osnaživanje žena na ruralnom području su istakle da će im dobijena sredstva umnogome olakšati rad na poljoprivrednim gazdinstvima i da su im podsticaj da nastave da rade i ulažu u svoj posao. Ugovori o korišćenju podsticajnih sredstava namenjenih ekonomskom osnaživanju žena sa ruralnih područja grada Kraljeva, obezbedjeni su u okviru projekta „Sprovođenje mera populacione politike“. Konkurs je bio raspisan za iznos od 3 miliona dinara. 2.550.000 obezbedilo je pomenuto ministarstvo, a ostatak grad Kraljevo. Na konkurs je pristigao 31 projekat, 19 je odbačeno zbog nedovoljno sredstava, a dva su odbijena zbog neispunjavanja uslova konkursa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *