Da li smo spremni za digitalni svet voćarstva?

Piše David Blaževski, CEO kompanije Fresh Agriculture Technologies, Inc. Biznews

Foto: MapMyApple

Primenom digitalnih tehnologija, uzgajivači su danas u mogućnosti da lakše prate promene do kojih dolazi u proizvodnji i prinosu tokom vremena

Voćarstvo predstavlja jednu od najrentabilnijih grana poljoprivrede, iako su teške godine iza nas u kojima su mnogi voćnjaci u Srbiji pretrpeli sušu, grad, mraz, napade bolesti i štetočina. Ova poljoprivredna grana doživela je veliki preokret uvođenjem modernih tehnologija koje su dostupne proizvođačima i koje im olakšavaju svakodnevne poslove.

Danas su, u svakodnevnoj primeni, dostupne i mašine koji umesto sezonskih radnika u voćnjacima beru jabuke. Kada je reč o samom uzgoju, tu je i dalje ljudski faktor nezamenljiv, a tehnologije koje su dostupne – poput različitih vrsta senzora za vlagu zemljišta, lista i vazduha, dronova, elektronskih knjiga polja i aplikacija za pametne uređaje – osmišljene su da pomognu da se posao obavi brže, preciznije i pouzdanije.

Jabuka predstavlja jedan od brendova Srbije, a to potvrđuje i podatak da se jabuka najviše izvozi. Od 2012. do 2018. godine jabuka beleži rast od 65 miliona do 126 miliona dolara u izvozu. Svaki uzgajivač jabuke zna da je za visoke prinose i odličan kvalitet roda potrebno pravilno primeniti agrotehničke mere i voditi računa o najsitnijim detaljima. To podrazumeva obavljanje radova na svakodnevnom nivou, po preporukama stručnjaka, ali i iskustvu generacija iza nas. Uzgajivači kao osnovnu pomoć u uzgoju koriste stručnjake, ljude sa ogromnim iskustvom, neretko iz lokalne sredine, koji ih savetuju na koji način da primenjuju agrotehničke mere. Sa druge strane, nemoguće je da stručnjak bude dnevno prisutan u svakom voćnjaku pod njegovom kontrolom. Kada dodamo da postoje klimatske promene i promene u sastavu zemljišta, potpuno je jasno da stručnjaci vrlo teško (ili skoro nikako) mogu da prate sve ove promene na velikom broju voćnjaka.

Digitalne tehnologije koje su danas dostupne svakom uzgajivaču obrađuju veliku količinu informacija i podataka. Primenom digitalnih tehnologija, uzgajivači su danas u mogućnosti da lakše prate promene do kojih dolazi u proizvodnji i prinosu tokom vremena. Ako kažemo da svaki uzgajivač ima mogućnost pristupa informacijama o pojavi bolesti i štetočina u svojoj okolini, kao najvećem problemu sa kojim se svi uzgajivači susreću, onda je jasno da je korišćenje digitalnih tehnologija neminovno.

Mi u Fresh Agriculture Technologies razvili smo mobilnu softver aplikaciju mapmyapple, koja je nastala kao posledica višedecenijskog iskustva u uzgoju jabuka, a koja omogućava voćarima da povećaju prinos i kvalitet jabuka. Korisnicima je omogućeno da kroz jednostavno kreiranje „digitalnog” voćnjaka, definišu sorte jabuka koje uzgajaju i na osnovu toga dobiju ogroman broj informacija formiranih na osnovu dostupnih javnih podataka, ali i podataka iz okolnih voćnjaka.

Na osnovu svih dostupnih informacija, MapMyApple je u stanju da formuliše specifične agrotehničke mere za navodnjavanje, prihranu i prskanje za svaki voćnjak pojedinačno. Na ovaj način svaki uzgajivač jabuka dobija svoj personalizovani plan. Korisnik je u stanju da dostavi i povratne informacije o stanju svog voćnjaka i time upotpuni sliku o voćnjaku, ali i da omogući „veštačkoj inteligenciji” koju MapMyApple koristi da nauči o svakom voćnjaku i da naučeno znanje primeni dalje. Kada se tome doda i mogućnost evidencije svih mera u „knjigu polja” i mogućnost praćenja vegetacije voćnjaka uz pomoć satelitskih snimaka, termo-vizuelnih fotografija koje otkrivaju sušna i prenavodnjena polja, možemo slobodno reći da MapMyApple predstavlja „savetnika za voćnjak kome se najviše veruje”.

Da li smo zaista spremni da zamenimo stručnjake nekim novim digitalnim savetnikom?! Da li smo zaista spremni da verujemo nekom čovečuljku iz mobilnog telefona?!

Veoma dobro se sećamo koliko je bilo teško zamisliti prvi GMS mobilni telefon, a današnje pametne telefone smo projektovali za 22. vek. Mislim da nećemo dugo čekati na vreme kada će sve više uzgajivača jabuka početi da koristi MapMyApple, iako plaćaju stručnjake da ih savetuju. Siguran sam da to vreme dolazi mnogo brže nego što svi mi zaista mislimo, a MapMyApple je samo početak. Jer šta ćemo da radimo sa uzgojem krušaka, breskvi, kajsija, malina, trešanja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *