Oni su stekli pravo na bespovratna sredstva za razvoj seoskog turizma

Iz gradskog budžeta za podsticaj seoskom turizmu, i ove godine je kao i lane izdvojeno 10 miliona dinara. Na osnovu konkursa i bodovanja koje je obavila komisija, sredstva će dobiti 35 podnosioca zahteva. Članovi privremenog organa u Kraljevu na današnjoj sednici usvojili su odluku kojom se odobrava korišćenje ovih sredstava prema rang listi.

Na ovogodišnji konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za seoski turizam, zahteve je podnelo 45 vlasnika domaćinstava, od kojih je deset odbijeno. Na rang listi nije navedeno u kojim selima se nalaze gazdinstva koja su dobila sredstva za razvoj seoskog turizma.

Prvi konkurs za ova sredstva i namenu razvoja seoskog turizma raspisan je pre sedam godina. Tada je na tertoriji grada Kraljeva bilo je samo 12 kategorisanih domaćinstava. Upućeni kažu da je raspisivanje konkursa za bespovratna sredstva dalo vetar u leđa korisnicima da urade kategorizaciju. U tom smislu danas na području Kraljeva ima više od 100 domaćinstava kategorisanih za seoski turizam sa više od 500 kreveta. Interesovanja za ovaj vid poslovanja u turizmu i dalje ima, posebno na području Lopatnice, Rudna i Goča.

Predlog je danas jednoglasno usvojen, mada treba podsetiti da je ranijih godina, pri glasanju o ovakvoj raspodeli ostajao uzdržan većnik Miloš Ugrenović, uz stav da se na spisku nalazi„možda tek više od polovine onih koji se zaista bave seoskim turizmom“, dok se “ostalima sređuju vikendice“. Inače 2020. i 2021. godine za ovu namenu gradska kasa je opredelila po sedam miliona dinara. Ovo je spisak onih koji će koristiti sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *