Održana studentska konferencija “Za korak ispred u agrobiznisu 2019.”

Treća po redu agrobiznis konferencija sa temom “Za korak ispred u agrobiznisu 2019.” održana je u u utorak, 21. maja, u Privrednoj komori Srbiije, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji studenata poljoprivrede i srodnih nauka (IAAS) u saradnji sa Savezom poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije (SPITS).

Prednosti primene i načini funkcionisanja savremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredi, bila je tema ovogodišnje konferencije.

Tim povodom, Senad Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozdravio je prisutne i istakao da poljoprivreda razvojna šansa Srbije.

– Iz godine u godinu poljoprivreda zajedno sa prehramenom industrijom beleži konstatan rast. Zajedno sa prerađivačkom industrijom beleži učešće preko 12% BDP-a, a samo učešće poljoprivrede na nivou je od 7-8% – rekao je Mahmutović.

On je dodao da država ceni znanje i inovacije te da da se svake godine raspisuju konkursi za mlade poljoprivrednike.

– Država ima program mera za podršku mladima, poput konkursa za mlade poljoprivrednike. Zadovoiljni smo dosadašnjim odzivom, samo u prethodnoj godini imali smo više od 1.000 zahteva za državna sredstva. Od toga, 992 zahteva su odobrena, a i ove godine planiramo nastavak takvog programa.

Prisutne je pozdravio i agroekonomista prof. dr Miladin Ševarlić koji je istakao značaj koju ova godina ima za Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, čija je članica i IAAS.

– Veoma sam ponosan što je Međunarodna organizacija studenata poljoprivrede, prihvatila poziv Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije da bude članica Saveza. Ovo je godina koja je jubilej i sa kojim može da se pohvali vrlo mali broj zemalja u svetu, a u kojoj Savez obeležava 150 godina od osnivanja.

Na konferenciji su se predstavile i kompanije sa svojim inovativnim proizvodima: Ekoplant, Agremo, House of Food, ACM INT, Essento Food, a mladim preduzetnici u vreme pauze imali su priliku da prezentuju svoje autentične proizvode.

Cilj konferencije je informisanje studenata poljoprivrede i srodnih nauka iz zemlje i regiona, kao i mladih ljudi koji se bave poljoprivredom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *