Niža stopa PDV-a na zdravu hranu

Rumunska vlada donela odluku da snizi poreze na domaće tradicionalne organske proizvode s devet na pet odsto

Autor: J. Anteljponedeljak, 20.05.2019. u 20:30

(Фото Пиксабеј)

Kako bi promovisala potrošnju zdravih i tradicionalnih namirnica, rumunska vlada je odlučila da smanji stopu PDV-a s devet na pet procenata, prenosi „Euraktiv”. Odluka se odnosi, kako je navedeno, na rumunske tradicionalne, organske proizvode, uključujući i pića (bez alkoholnih) koje je odobrilo tamošnje ministarstvo poljoprivrede. Vlada procenjuje da će ova odluka u naredne četiri godine stvoriti budžetske gubitke od 175 miliona evra, ali smatraju da je ovo najbolji način da se podrži domaća potrošnja visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.

„Ovo će doprineti smanjenju cena za potrošače, budući da je cena ovih proizvoda obično viša zbog visokih troškova proizvodnje”, navodi se u vladinom saopštenju. Rumunski potrošači sve više su zainteresovani za visokokvalitetnu, zdravu hranu, a i sprovode se sve češće kampanje zbog rasta gojaznosti i visoke stope smrtnosti među mladima. Prema izveštaju EU, Rumunija ima drugi najveći mortalitet posle Bugarske, sa 1.530 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a glavni razlog su kardiovaskularne bolesti. Iako Rumunija ima najnižu stopu gojaznosti u EU od 9,1 odsto, stope među adolescentima su se u protekloj deceniji udvostručile. Opšta stopa PDV-a u Rumuniji je 19 odsto, a snižena devet procenata. Neki proizvodi i usluge, kao što su knjige, lekovi, turističke usluge i stanovanje, oporezuju se po stopi od pet odsto. „Euraktiv” je o ovom pitanju sniženja stope PDV-a na hranu kontaktirao Evropsku komisiju, međutim ona je odbila da komentariše „planove država članica”.

Kako saznaje „Euraktiv”, države članice su uglavnom slobodne da primenjuju snižene stope na hranu. One takođe mogu da smanje poreze (čak i veoma mali) za deo prehrambenih proizvoda ili da primenjuju različite snižene stope za potkategorije prehrambenih proizvoda, pod uslovom da slična roba dostupna na tržištu nema drugačiji poreski tretman.

– Komisija je dala predlog za reformu pravila koja regulišu stope PDV-a, što bi državama članicama dalo mnogo veću fleksibilnost za određivanje stopa koje smatraju odgovarajućim. Međutim, da bi se ova reforma usvojila, potrebna je jednoglasna odluka zemalja EU – navodi „Euraktiv”.

AddThis Sharing Buttons

Share to FacebookShare to TwitterShare to Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *