Održan prvi sastanak Radne grupe za robnu berzu

Danas je u Vladi Srbije održan prvi sastanak radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, a pored predstavnika udruženja poljoprivrednika sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, Narodne banke, Produktne berze Beograd, kao i predstavnici Robnih rezervi. Cilj sastanka je bio da se analizira postojeći zakonodavni okvir kojim je uređeno tržište, da se saslušaju predlozi za izmenu postojećih propisa i da se nađe najbolje rešenje za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

U Vladi Srbije održan je prvi sastanak vladine Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robnog – tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima u kojoj su i predstavnici poljoprivrednih udruženja, a glavna tema je bila formiranje slobodnog tržišta žitarica.

Predstavnici poljoprivrednika udruženja koji su proteklih dana protestovali i blokirali saobraćajnice i sa premijerkom Anom Brnabić dogovorili formiranje ove radne grupe, rekli su novinarima da je sastanak protekao dobro i očekuju da naredni koraci budu u skladu sa predloženim rešenjem za uređenje robne berze.

Sastanku su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar trgovine Tomislav Momirović.

Ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Daniel Kovačić preneo je da su razgovarali o slobodnom tržištu u okviru robne berze, odnosno uvođenju terminske prodaje.

,, Razgovarali smo o implementaciji zakona o robnoj berzi, osnosno sistemu slobodne trgovine, slobodnog tržišta i prvi put smo zaista mogli da dođemo na sastanak gde su nas sačekale institucije. Razgovarali smo o modelima i načinima kako da se ono što je nama najbitnije u ovom trenutku sprovede u delo, a to su terminska prodaja naših proizvoda i uslovi skladištenja po nekim normama za koje smatramo da bi trebalo da budu u zakonskim okvirima, a koje do sada nisu bile ,,– rekao je Kovačić medijima nakon sastanka

On smatra da je sastanak prvi korak ka tome da se u narednih nekoliko meseci ovo tržište uspostavi na način na koji su izneli kao ideju još u pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Tanasković u nedelju u Kisaču.

,, Tražimo da nam se omogući terminska prodaja, tražimo takođe da nam se omogući da imamo skladišnicu kao hartije od vrednosti, sa kojom možemo nesmetano da raspolažemo i trgujemo kao da je roba još uvek naša – kazao je Kovačić.

On je objasnio da je situacija u ovom trenutku takva da kada predaju pšenicu ili kukuruz skladištarima mogu „da se od nje oproste“, jer to u tom trenutku roba postaje predmet neke vrste ucene.

,, Mi ako ne potpišemo da je to obračunata njihova roba, oni tada imaju potpuno drugačije uslove skladištenja za nas nego do tada. Tako da, skladišnica kao dokument i mogućnost podizanja kredita na osnovu nje omogućava nam da mi u stvari tu robu i ne prodamo, kada je cena možda najniža nego to možemo da uradimo u nekom drugom periodu, za koji ćemo napraviti poseban ugovor i to je terminski ugovor kom mi težimo – objasnio je Kovačić.

Naredni sastanak ove Radne grupe dogovoren je za 21. decembar, dodao je, i najavio da će se posle toga svake dve do tri nedelje održavati sastanke Radne grupe na tehničkom nivou, dok se ne vidi koji sve pravilnici, zakoni i dokumenti moraju da se prilagode ovome što smo tražili zaključio je Kovačić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *