Od 15. aprila onlajn podnošenje zahteva za podsticaje po košnici

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela počinje u ponedeljak 15. aprila i trajaće do 31. maja. Pčelari su prvi koji će za „podsticaje po košnici“ moći da podnesu zahtev elektronskim putem, zahvaljujući pilot projektu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na ovaj način će sama procedura ostvarivanja prava na podsticaj biti olakšana, a pčelari će mnogo brže doći do svog podsticaja.

Pristup aplikaciji za podnošenje elektronskog zahteva je omogućen sa zvanične internet prezentacije Uprave za agrarna plaćanja uap.gov.rs.

Pčelari koji imaju registrovan elektronski potpis, ceo proces će obaviti unošenjem traženih podataka u aplikaciju (podacio o podnosiocu zahteva, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj i broj pčelinjih stajališta) i elektronskim podnošenjem zahteva. Tokom samog procesa elektronskog potpisivanja imaće detaljna uputstva koja će ih voditi kroz proces. Rešenje povodom ovog zahteva biće im takođe prosleđeno elektronskim putem.

Podnosioci zahteva koji nemaju registrovan elektronski potpis, moći će da nakon unošenja traženih podataka,  generišu obrazac za podnošenje zahteva koji će na sebi imati bar kod. Generisani obrazac sa bar kodom je neophodno odštampati, svojeručno potpisati, ili overiti (u slučaju da je podnosilac zahteva preduzetnik), a  potom ga poslati preporučenom poštom na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Podsticaji se ostvaruju u iznosu od 720 dinara po košnici pčela.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije donelo je Pravilnik o izmeni pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela.

Ovim Pravilnikom izmenjen je član 2.  i to tako što se reči: „najmanje 30, a najviše 200 košnica pčela zamenjuju se rečima: „najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela. To praktično znači da će pravo na podsticaje moći da ostvare svi pčelari koji imaju najmanje 20, a najviše 1.000 košnica. Ovom izmenom Pravilnika izašlo se u susret  pčelarima koji su tražili da se subvencijama obuhvate i pčelari koji imaju od 20 do 29 košnica kao i oni sa preko 200.

Na sajtu krovne organizacije pčelara SPOS objavljeno je da se očekuje da pčelari koji imaju 20 – 29 košnica, a  i lane su imali toliko, ove godine dobiju dvostruki iznos subvencija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *