Novi pad cene tovljenika

Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima, a da se primenjuje naredne godine. Najavljeno je i da će domaće meso biti posebno obeleženo u prodavnicama. Dok čekaju te bolje dane, uzgajivači svinja suočeni su sa novim padom cene na oko 150 dinara.

Nakon blagog skoka, cena tovljenika u Mačvi je ponovo u padu i tako varira već godinu dana. Nepisano pravilo je, kažu stočari, da su svinje jeftine, kada su žitarice skupe.

Željko Milutinović, stočar iz Drenovca kaže da su od prošlogodišnje žetve cene žitarica poskupele 30 do odsto, osim sojine sačme, koja je udvostručila cenu.

„Cena svinjskog mesa trebalo bi da se kreće od 180 do 200 dinara plus PDV, da bismo imali priliku da zaradimo. Gubici su u zadnja dva, tri meseca bili po tri četiri hiljade po tovljeniku“, upozorava Milutinović.

Kod Zorana Erića iz Martinaca, obori su već dva meseca prazni. Tvrdi da su prasići skupi i da na tržištu nema dovoljno kvalitetnih grla.

„Kad uzmemo da je domaće prase, kvalitetno sa domaće farme, nekih 320 dinara plus PDV, 25 kilograma, to je skoro 100 evra prase, i moramo za hranu dati 100 evra, to je 200 evra, a mi za tovljenika dobijemo 160 – 170 evra, znači, idemo svesno u gubitak“, ukazuje Erić.

Od Zakona koji treba da uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, stočari očekuju stabilizaciju cene i sigurnost u proizvodnji.

„U svinjarstvu, najveći jaz je između prodavaca, nas tovljača, i kupaca, odnosno nakupaca, prekupaca koji dolaze sa kamiončićem, odnesu svinje, i pitanje da li će nam nekad platiti, jer nisu ni licencirani. Ne znamo ni kakva je njihova solventnost i veliki broj ljudi je dosad nastradao. Zato mislim, i mi smo kako Asocijacija insistirali da se jedan takav zakon donese“, naglašava Erić.

Stočari veruju i da će opstanku i napretku srpskog svinjarstva doprineti najavljeno obeležavanje domaćih proizvoda u prodavnicama i mesarama.

Subvencija za uzgoj svinja već godinama je hiljadu dinara po tovljeniku. Oscilacije otkupne cene najviše pogađaju manje proizvođače, koji u narednom periodu očekuju veću pomoć države.  Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *