Drugi pišu Vesti

Nevreme okončalo berbu, poljoprivrednici procenjuju štetu

Nevreme u Zapadnoj Srbiji donelo je nevolje žiteljima brojnih mesta. Stradale su ratarske i povrtarske kulture. Sa radarskih centara Valjevo i Bukulja ispaljeno je oko 600 raketa. Stručnjaci savetuju ulaganje u protivgradne mreže ili u poljoprivredno osiguranje.

Nevreme koje je juče protutnjalo Zapadnom Srbijom, u sela čačanskog kraja donelo je krupan grad koji je oštetio useve i zasade, a olujni vetar obarao je stabla, otkrivao kuće i pomoćne objekte.

Osamdesetogodišnji Jelesije Tanasković iz Vranića navodi da ovakvo nevreme ne pamti.

„Imam poprilično godina, ali ovo nisam zapamtio u svom životu. To je, praktično, orkanski vetar sa velikom količinom vode i gradom“, navodi Tanasković.

Stradale su ratarske i povrtarske kulture. Na imanju Mitrovića u Vranićima vetar je uništio plastenike, a brinu i za ovogodišnji rod povrća.

Momčilo Mitrović iz Vranića kaže da ih je nevreme sve zateklo. „Rod je tek krenuo, tako da je sve to bilo u povoju – paradajz, paprika i krastavac. To je sad sve neizvesno“, navodi Mitrović.

Dva dana uzastopno neka sela u okolini Čačka, poznata po voćarskoj proizvodnji, bukvalno su obelela. Štete najviše ima u zasadima jabuke, kajsije i višnje.

Branko Tanasković iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe navodi da se slobodno može reći da je na parcelama, koje je grad zahvatio, berba završena.

„I voće koje beleži veoma dobar rodni potencijal za ovaj period, kao što je trešnja, zaista je pretrpelo katastrofalne posledice“, kaže Tanasković.

Vremenske nepogode godinama proizvođačima zadaju muke, a stručnjaci savetuju ulaganje u protivgradne mreže ili u poljoprivredno osiguranje, kako bi se posledice ublažile. Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *