Niske cene žitarica utiču i na potražnju za đubrivom

Uprkos eskalaciji sukoba na Bliskom istoku i naglom poskupljenju gasa, cene đubriva se jedva menjaju i iznenađujuće su stabilne na tržištu. Analitičari i trgovci upozoravaju da bi to moglo ubrzo da se promeni, izveštava „Agrarhojte”.

Kako se navodi, cena gasa prošle nedelje naglo je porasla u Evropi, ali ovo još nije imalo uticaj na azot. Egipat, čija prodaja uree prvenstveno ide u Evropu, nedavno je čak smanjio izvozne cene, ali to zbog slabije tražnje ipak nije dovelo do znatnog povećanja prodaje.

I na Bliskom istoku su se cene đubriva jedva promenile uprkos oružanom sukobu u Izraelu.

Analitičari procenjuju da na sve ovo utiče slaba tražnja u pojedinim delovima sveta. Niske cene žitarica utiču i na potražnju za đubrivom, a rast se ne očekuje pre kraja oktobra.

Kako za „Politiku” kaže sagovornik dobro upućen u stanje na tržištu, u Srbiji je takođe primetna smanjena tražnja za NPK đubrivom (kompleksno mineralno đubrivo).

Manja upotreba osnovnog mineralnog đubriva koje se koristi pred setvu registrovana je i u BiH, Hrvatskoj i Mađarskoj – praktično u celom regionu.

Upitan da li je pad potrošnje u vezi s najavama ratara da će ove sezone zbog niskih cena žita sejati manje pšenice, sagovornik „Politike“ odgovara da se ovo đubrivo koristi u toku jeseni za pšenicu ili za kukuruz, kao priprema za prolećnu setvu.

– Vidimo ipak da nije u svim delovima sveta isto. U Indiji i Brazilu zabeležena je veća potrošnja. Ali u Indiji je pšenica 300 dolara, a kod nas 200. Zato imaju drugačiju kalkulaciju, đubrivo im nije preskupo kada imaju za 50 odsto veću cenu žita – objašnjava.

Fenomen smanjenja potrošnje đubriva, dodaje, nije na celom svetu isti, ali u Evropi, a posebno na Balkanu, ovo jeste izraženo. Rat na Bliskom Istoku, kako napominje, dodatno komplikuje dešavanja na tržištu pa se teško može predvideti šta će se dalje dešavati sa cenom đubriva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *