Cvetanje voća u oktobru ?!

Poslednjih dana na društvenim mrežama kruže slike ucvetalog voća, jer je veoma toplo vreme iniciralo cvetanje pojedinih voćnih vrsta. Pupoljci su krenuli kod trešnje, nekih sorti šljiva, kruške… Da li će neobično toplo vreme za ovo doba godine, uticati na rod u narednoj godini.

Neuobičajene vremenske prilike – jako topli dani sa temperaturom do čak 27 stepeni, utiču na voćne vrste i, naravno, uz prisustvo vlage u zemlji počinje cvetanje. Mnogi ovaj prirodni fenomen povezuju sa manjim rodom za narednu, neki su mišljenja kada je sujeverje u pitanju, možemo očekivati izuzetno hladnu zimu. Neki pak iskustveno kažu da u narednoj godini neće ubirati najzdravije vitaminske plodove.

,, Postoje različite teorije, mada treba napomenuti da to nije pojava koja će negativno uticati na voće. Ti pupoljci, odnosno cvetovi, stradaće sa niskim temperaturama, a tokom rezidbe ti delovi grana i grančica se uklanjaju, tako da nikakvih negativnih posledica neće imati u narednoj godini. Nije neuobičajeno da u oktobru budu visoke dnevne temperature, kao što je ovaj put. Unazad deset godina postoji ta pojava koja dovodi do cvetanja voća kad mu vreme nije,, – naglašava agroanalitičar Branisalv Gulan

On ocenjuje i da kod jabuka, čija je berba u toku, neće biti negativnih posledica usled visokih dnevnih temperatura, osim kod sorte greni smit. To je čuvena, zelena jabuka. Kod nje plodovi moraju biti samo zelene boje, dok u ovakvim uslovima, sa visokim temperaturama dolazi do pojave sunca kada se javlja crvenilo ili žutilo na plodovima, tako da to umanjuje njihovu vrednost i automatski plodovi prelaze u drugu klasu.

Rod jabuke je umanjen ove godine u poređenju sa rekordnim, prvenstveno zbog agroekoloških uslova, poznih prolećnih mrazeva, ali je prinos bolji u poređenju sa koštunjavim voćnim vrstama. Imajući u vidu da je berba jabuke još uvek u toku, ne može se u ovom trenutku tačno reći koliko će rod ovog voća biti manji. Greni smit se još uvek bere i po oceni voćara nije prošao loše. Miloš Kostović iz Bukovice, zadovoljan

,, Godina je bila prilično teška. Veći deo zasada pod jabukama nam je pokriven protivgradnom mrežom. Radimo sve po standardima. Malo je više bilo problema mraz u martu, aprilu, više kiše u oprašivanju. Hemija se dosta koristila u odnosu na lane, jer smoi mali veće napade bolesti i štetočina. Ko je sačuvao ima šat da bere. Greni je evo ,,ispao,, dobar i po kvalitetu i rodu. Nije loše, zadovoljan sam.,, kaže ovaj višedecenijski voćar

Visoke temperature poslednjih godina, naročito tokom proleća i leta, loše utiču na veliki broj voćnih sorti. Posebno je smanjen rod šljiva. Zbog prilagođavanja klimatskim promenama neophodno je prilikom podizanja zasada postaviti protivgradne mreže, koje štite ne samo od grada, već i od ožegotina.

Kako je sada period zasnivanja novih voćnjaka, za hobiste preporuka je birati autothone sorte voća, dok profesionalci moraju voditi računa o sortimentu koji se lakše prilagođava našim uslovima, obezbediti maksimalno dobre uslove, kvalitet zemljišta, protivgradne mreže, navodnjavanje sa kvalitetnom vodom i adekvatne agrotehničke mere od početka zasnivanja plantaže.

Oktobar inače zna da bude topao. Miholjsko leto unazad nekoliko sezona dozvoljava rad poljoprivrednicima, da ubiraju plodove i seju pčenicu., Ipak meteorolzi kažu da je ovaj oktobar najtopliji u poslednje 102 godine. foto Goran Mulić, Sonja Cvetković, S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *