NAJVEĆI ZASAD VINOVE LOZE U SRBIJI 2020. IMAJU – ŽENE

 Niš, 26.maj 2020.

Više od 32 hektara pod vinovom lozom nalazi se u okolini Niša, čiji su vlasnici žene iz zadruge Izba.wine, lokalne zadruge 2020. i Mocartijana doo u Vele Polju.

Ove dame, u dobi između 25 i 70 godina, rešile su da jedna drugoj pomognu i udružile su se u zadrugu specifičnu na ovim prostorima.

Uključivši žene iz raznih delova zemlje i sveta, posadile su najveći zasad vinove loze do sada u Srbiji, na preko 20 hektara, što je rekord na teritoriji naše zemlje u 2020, navodi se u saopštenju zadruge Izba.wine.

Naše zadrugarke, njih čak 38, uspešne žene različitih zanimanja, iz Srbije i inostranstva, a koje dele zajedničku ljubav prema vinu, krenule su u ovaj poslovni poduhvat i već sada postavile rekord što se zasada tiče. Zadovoljstvo nam je da radimo ono što nas čini srećnima, a vinogradarstvo je zasigurno to, kažu iz Vele Polja.

Prva ograničena serija vina koja je proizvedena u zadruzi Izba.wine bila je merlo. U narednim godinama iz Vele Polja očekuju nas, kako merlo, tako i kaberne sovinjon, kaberne fran i tamnjanika.

Okolina Niša i Aleksinca je bogata zemljom pogodnom za ovu kulturu, a ljubitelji vina će uskoro moći da kupe jednu od flaša zadrugarki i na domaćem i na stranom tržištu.

Umrežavanje u udručenja, zadruge i franšize, danas u poslovnom svetu znači lakši nastup na tržištu, konkurentnost, kao i bolji pristup kupcima. Ova forma poslovanja pokazala se kao značajan podstrek kako ženskom preduzetništvu, tako i osnaživanju žena, a zadrugarke iz Vele Polja svedoče upravo tome. Izvor: Tanjug   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *