Načelnik UKP povodom slučaja Jovanjica: Policija nije morala da proverava šta je posejano na gazdinstvima

Objavljeno: 3.12.2019

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević saopštio je danas, povodom pronalaska velike količine droge na poljoprivrednom dobru Jovanjica u Staroj Pazovi, da je potpuno netačno da je MUP dužan da nakon dobijanja dozvole za uzgajanje konoplje izađe na teren i utvrdi šta je posađeno na poljoprivrednim gazdinstvima.

Staklenik Jovanjice Foto: Printscreen/MUP

“Konkretno za izdavanje dozvole za uzgajanje konoplje i nadzor procesa uzgajanja nadležno je Ministarstvo poljoprivrede i to je jasno definisano Zakonom o psihoaktivnim supstancama i Pravilnikom o uslovima za gajenje konoplje. MUP postupa u slučajevima kada ima prijavu od nadležnog ministarstva da su uočene okolnosti koje ukazuju na mogućnost da su konoplja ili delovi konoplje upotrebljeni za nedozvoljenu proizvodnju ili naravno kada ima operativna saznanja”, naveo je Kovačević.

Policija je nedavno na poljoprivrednom dobru “Jovanjica” pronašla ogromne količine sušene i sirove marihuane.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal Insajderu je rečeno da je 15. novembra doneta naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Svih devet lica je saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svima je sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor.

Međutim, za razliku od uobičajenog ponašanja policije – saopštenja sa svim detaljima o još jednoj uspešnoj akciji – u javnosti se pojavila samo štura nezvanična vest koju je objavila Radio televizija Vojvodina.

Novinari Insajdera su informacije tražili od policije, koja nas je uputila na Tužilaštvo za organizovani kriminal, što je već značilo da se sumnja na organizovanu kriminalnu grupu. 

Pitanje opozicije da li je među uhapšenima i vlasnik tog gazdinstva Predrag Koluvija, ostalo je bez direktnog odgovora, ali nam je u Tužilaštvu rečeno da je među uhapšenim licima i osoba sa inicijalima P.K.

Dokumentacija do koje je došao Insajder pokazuje da je država dozvolila da se na imanju Jovanjica proizvodi industrijska konoplja. To se vidi u rešenju Ministarstva poljoprivede do kojeg je došao Insajder, a kojim je pre šest meseci firmi „Superior” iz Velike Plane data dozvola za gajenje industrijske konoplje, dok je u staklenicima firme „Jovanjica” u ovom poslu dozvoljeno da proizvodi sadnice, odnosno biljke konoplje.

Prema rečima Vlade Đokovića iz Uprave za zaštitu bilja, 2013. godine samo dva proizvođača su dobila dozvolu, dok je ove godine izdato mnogo više i to 49 rešenja.

„Znači to je bilo 3 hektara sada smo mi dali saglasnost za preko 800 hektara“, kaže Đoković.

Proizvodnja industrijske konoplje bez adekvatne kontrole

Na imanju koje ima dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje, mesecima je gajena marihuana. Dozvolu za uzgoj industrijske konoplje daje Ministarstvo poljoprivrede, kada proverava i da li u semenu biljke ima do 0,3 odsto opojne supstence THC, kao što je dozvoljeno. Ova supstanca se u mnogo većem procentu nalazi u marihuani i njen uzgoj je krivično delo. Zato je provera važna, a upravo u tome je problem, jer prema istraživanju Insajdera adekvatne kontrole nema. Istovremeno biljke izgledaju slično.

Đoković ističe da kada je u pitanju kontrola tu je najvažniji MUP.

„MUP jedino može da vrši kontrolu prisustva količine THC i jedina da kažem je njihova analiza validna”, kaže Đoković.

U slučaju „Jovanjice” sporno je i to što je izdata dozvola za proizvodnju industrijskog konoplja namenjena za izvoz i to firmama koje posluju u Makedoniji i Sloveniji – zemljama u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa odnosno marihuane u medicinske svrhe. Prema pisanju medija, litar takvog ulja na tržištu se prodaje za skoro 95 hiljada evra. Propisi u Srbiji međutim ostavljaju dovoljno prostora da se dozvola za uzgoj industrijskog konoplja zloupotrebi. 

IZVOR- INSAJDER   www.insajder.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *