Na novi poziv 117 zahteva za kupovinu traktora iz IPARD-a

Do sada je u okviru javnih poziva za korišćenje sredstava iz IPARD-a namenjenih srpskom agraru odobren 241 projekat, dok je 170 korisnika realizovalo svoju investiciju, nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede

Novac je već dobilo 118 poljoprivrednika i njima je isplaćeno 5,27 miliona evra, a u ovom trenutku već je podneto 117 zahteva za podsticaj za kupovinu novog traktora po javnom pozivu koji je raspisan 24. septembra 2019. godine i koji će biti otvoren do 25. novembra 2019. godine.

RTV (Velimir Bradić)

Ukupan budžet koji je opredeljen kroz do sada sedam IPARD javnih poziva iznosi 17,6 milijardi dinara ili oko 152 miliona evra, a srpskim poljoprivrednicima ostaje da se raspodeli još oko 24 miliona evra iz tog evropskog fonda namenjenog agraru, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

“Sredstava ima, a na nama je da našim poljoprivrednicima pomognemo da sredstva što bolje iskoriste, mada i oni samo postaju sve veštiji u povlačenju sredstava”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Kupovina novog traktora je investicija koja je izazvala razumljivo najveće interesovanje, kažu u Ministarstvu i dodaju da poljoprivrednici imaju mogućnost da investiraju u opremu i mehanizaciju na poljoprivrednim gazdinstvima, tu su i investicije u izgradnju, a najveće interesovanje vlada za izgradnjom skladišnih kapaciteta, kao i objekata za smeštaj životinja.

Do sada je sprovedeno pet IPARD javnih poziva, tri poziva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, namenjena prevashodno individualnim poljoprivrednim proizvođačima i dva poziva za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, namenjena pravnim licima u prerađivačkom sektoru.

U Ministarstvu navode da je IPARD već prepoznat kao instrument za jačanje konkurentnosti o čemu, kako naglašavaju, svedoči i broj pristiglih zahteva.

Tako je na do sada pet sprovedenih javnih poziva pristiglo 736 zahteva, a broj podnetih zahteva iz poziva u poziv raste.

U Ministarstvu preciziraju da je poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz evropskog budžeta za IPARD II programski period 2014 – 2020. godine, a da će im ta sredstva biti dostupna kroz više javnih poziva za investicije u fizičku imovinu.

Za svaki javni poziv opredeljen je tačan iznos raspoloživih sredstava.

Postupak ostvarivanja prava na IPARD podsticaj sastoji se od dve faze – odobravanje projekta i odobravanje zahteva za isplatu.

U prvoj fazi podnosilac zahteva je dužan da uz Zahtev za odobrenje projekta dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži kako bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta.

Pošto se projekat odobri, korisnik može započeti investiciju i završi je u roku koji mu je rešenjem o odobravanju projekata naložen, a kada završi investiciju u predviđenom roku, korisnik podnosi zahtev za odobravanje plaćanja.

U Rešenju o isplati IPARD podsticaja su navedena sva prava i obaveze koje korisnik mora da poštuje u narednih pet godina od momenta isplate.

Prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme, raspisan je 25. decembra 2017. godine.

Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *