Ministarstvo privrede-instrukcije prijema zahteva za dozvole za kretanje

Ministarstvo privrede objavilo je 24. marta obaveštenje privrednim subjektima da nastavlja prijem zahteva za izdavanje dozvola za kretanje u periodu od 17 časova do 05 sati ujutru, piše na sajtu Privredne komore Srbije na kojem se mogu preuzeti obrasci, kao i na sajtu Ministarstva privrede.

Na predlog Privredne komore Srbije izvršena je važna izmena –  za kompanije koje imaju više od 100 zaposlenih radni nalozi će se izdavati na nedeljnom nivou dok za ostale ostaje obaveza da se radni nalozi izdaju na dnevnom nivou. Obaveštenje Ministarstva privrede prenosimo u celini:

OBAVEŠTENJE PRIVREDNIM SUBJEKTIMA

Obaveštamo privredne subjekte da shodno Naredbi o izmeni Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 40/20) Ministarstvo privrede nastavlja da prima zahteve koji se odnose na izdavanje dozvola za kretanje u periodu od 17 časova do 05 sati ujutru.

Zahtevi se podnose u skladu sa Instrukcijom Ministarstva privrede Broj: 023-00-188/2020-09 od 19. marta 2020. godine, na obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, i to:

  • Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač Republika Srbija, zahtev podnose preko Ministarstva privrede, na elektronsku adresu javna.preduzeca@privreda.gov.rs.
  • Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, zahtev podnose preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na elektronsku adresu lokalna.samouprava@mduls.gov.rs.
  • Ostali privredni subjekti zahtev podnose preko Ministarstva privrede, na elektronsku adresu vanrednostanje@privreda.gov.rs

Obrazac možete preuzeti i na sajtu Privredne komore Srbije.

Sve primljene zahteve Ministarstvo privrede prosleđuje Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje finalno ceni opravdanost podnetih zahteva.

Obzirom na kompleksnost procedure obrade podataka i broj do sada primljenih zahteva mole se svi privredni subjekti da imaju razumevanja u očekivanoj brzini odgovra. Na sve primljene zahteve nastojaćemo da odgovorimo u što kraćem roku.

Važne napomene:

  • Obaveza poslodavca je da svakom zaposlenom izda radni nalog i to: poslodavac koji ima do 100 zaposlenih dužan da izdaje dnevni radni nalog, dok poslodavac koji ima preko 100 zaposlenih izdaje radni nalog na nedeljnom nivou za svako lice koje se nalazi na spisku za izdavanje dozvole.
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova će prilikom provere na terenu prihvatati i radne naloge u elektronskom obliku (skeniran radni nalog na telefonu, tabletu i sl.)
  • Dozvole za kretanje koje su već izdate i koje su važile u periodu od 20 do 5 časova ujutru, automatski će važiti i za period od 17 do 5 časova.
  • Samo kompletno popunjeni obrasci će biti uzeti u razmatranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *