Ministar Dačić i gradonačelnik Terzić položili kamen temeljac za deset stanova za izbegličke porodice u Kraljevu

    Kamen temeljac za izgradnju zgrade sa deset stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Kraljevu, u okviru potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa, položili su prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. Svečanom početku radova na izgradnji zgrade u Prvomajskoj ulici na Beranovcu prisustvovali su državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Velimirović, predstavnica UNHCR Aleksandra Đorđević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija, brojni gosti i građani Kraljeva.

Kako je istakao ministar, Regionalnim stambenim programom planirano je da se obezbedi 7.537 trajnih stambenih rešenja i do sada je već useljeno više od 4.500 građana.

„U petak smo u Novom Sadu na Veterniku uselili 276 porodica, u Požarevcu sutradan još dvadeset. Upravo smo stigli iz Novog Pazara, gde smo takođe svečano uručili ključeve za još 20 porodica. Regionalni stambeni program je u završnoj fazi, i ako sve bude išlo po planu – a verujem da hoće, sledeće godine ćemo se videti ponovo – da svečano uručimo ključeve za vaše nove domove“, poručio je Dačić budućim stanarima dodajući da je ukupna vrednost ovog potprojekta 25,7 miliona evra – 21,9 miliona evra donacija, a 3,7 miliona evra nacionalno učešće. Planirano je da se izgradi 350 stanova i kupi još 100, zatim da se izgradi 50 kuća, podeli 200 paketa građevinskog materijala i    obezbedi 380 seoskih domaćinstava, što je, ukupno, 1.080 trajno zbrinutih porodica u okviru ovog potprojekta.

      Ministar i prvi potpredsednik Vlade je istakao da lokalne samouprave daju veliki doprinos obezbeđujući zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju, naglasivši da je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa svojim saradnicima, to i omogućio. On je zahvalio i svim drugim učesnicima u ovom humanom projektu, bez kojih ne bi bio realizovan. Poželevši porodicama koje će ovde dobiti stanove puno zdravlja i sreće I da naredne godine na istom mestu presecaju vrpcu na pragu novih domova, Dačić je istakao da Vlada Republike Srbije posvećeno radi na stvaranju boljeg života za svakog pojedinca i građanina naše zemlje.

„Pokazali smo da i u vanrednom stanju, u vreme pandemije novog korona virusa, možemo da stanemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama sveta u spremnosti i želji da se spasi i zaštiti svaki život. Mi ćemo nastaviti odlučno i istrajno na tom putu“, rekao je ministar i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da, kao što je država Srbija primila veliki broj izbeglih lica u ratovima koji su se vodili na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, u periodu od 1991. do 1995. godine, i grad Kraljevo je otvorenog srca primio veliki broj izbeglica iz ovih ratova, ali i veliki broj interno raseljenih lica sa područja Kosova i Metohije, koja su u naš grad došla nakon NATO agresije 1999. godine.

„Zajedno sa Komesarijatom za izbeglice, uz snažnu podršku predsednika Vlade i Republike Srbije, radili smo na trajnom zbrinjavanju izbeglih i interno raseljenih lica tako što smo gradili stambene objekte, kupovali kuće na seoskom području, obezbeđivali pakete građevinskog materijala, kako bi izbegla i interno raseljena lica mogla da rekonstruišu svoje objekte. I dalje ćemo, svi zajedno, raditi kako bismo uspeli da poboljšamo život svakog građanina Kraljeva i Srbije, bez obzira da li su oni rođeni u ovoj zemlji, u našem gradu, ili su posle ratova devedesetih godina našli utočište, i to baš na ovom mestu, na Beranovcu, gde imamo sada već čitavo naselje u kome žive izbegla i interno raseljena lica“, poručio je gradonačelnik Kraljeva zahvalivši Vladi Republike Srbije i Komesarijatu za izbeglice i migracije, koji daju snažnu podršku gradu Kraljevu, izrazivši nadu da će i dalje biti partneri u poboljšanju života svih naših sugrađana.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak je istakao veliku ulogu prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića, veliku podršku predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u završetku procesa trajne integracije izbeglica. Takođe je podvukao značaj toga što su lokalne samouprave pronašle odgovarajuće lokacije, u najbržoj i najvećoj mogućoj meri rešile sve imovinsko-pravne odnose na terenu.

„Mi danas možemo da postavimo kamen temeljac u ovom novom naselju gde imamo i korisnike drugih programa i očekujem da u novom mandatu lokalne samouprave konačno rešimo i pitanje korisnika SIRP programa i ovde u Kraljevu i u još u šest gradova u Srbiji“, izjavio je državni sekretar Bošnjak.

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović je istakla da ovo predstavlja još jedan korak ka cilju da se izgradi više od 7.500 stambenih jedinica kako bi izbegli nastavili život sa jednakim mogućnostima kao i domaće stanovništvo u Kraljevu koje ih je prihvatilo i zahvalila najpre gradonačelniku i gradu Kraljevu, „koji je više puta pokazao spremnost da reši ovaj problem koji nas je snašao u poslednjoj deceniji prethodnog veka“.

Predstavnica UNHCR Aleksandra Đorđević je navela da su i UNHCR i OEBS od početka Regionalnog stambenog projekta učestvovale u njegovoj realizaciji, poželela uspešnu gradnju i izrazila nadu da će se vrlo brzo ponovo videti – na useljenju.

U gradu Kraljevu će biti izgrađeno 10 stambenih jedinica – tri garsonjere, šest jednosobnih stanova i jedan dvosoban stan. Ukupna vrednost je 281.457,11 evra bez PDV-a, odnosno 337.748,43 evra sa PDV-om. Izvođač radova je K.G. „UZOR“ DOO Kragujevac, a rok za izvođenje radova je 280 kalendarskih dana.

    Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS i UNHCR, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a u našoj zemlji Komesarijat za izbeglice i migracije predstavlja vodeću instituciju koja implementira program, dok se sam proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz praćenje i nadzor UNHCR i OEBS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *