Miloš Cvetkov iz Dimitrovgrada je „Najdomaćin 2023“

Mali poljoprivredni proizvođači svojim trudom i radom na najbolji način čuvaju našu zajedničku kuću – Srbiju, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na dodeli nagrada „Najdomaćin 2023“ u PKS i istakao da poljoprivrednici, svojom odlukom da ostanu ili se vrate na selo, daju najbolji primer i drugima da to učine.

Foto: PKS

Na konkurs za „Najdomaćina 2023“, koji je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, prijavilo se više od 400 domaćinstava. Najbolji poljoprivrednik Srbije birao se iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a ukupan nagradni fond iznosio je sedam miliona dinara.

Glavnu nagradu od dva miliona dinara, na ovogodišnjem takmičenju „Najdomaćin 2023“ odneo je Miloš Cvetkov iz Dimitrovgrada. Pobednici u kategoriji stočarstva su Erika Horvat Sam i Goran Bojović i njima je pripalo po 500.000 dinara. Nagradu za povrtarstvo u vrednosti od pola miliona dinara osvojio je Lazar Ćalić.

Pobednici u kategoriji voćarstva su Radenko Novaković i Živorad Ranković koji su osvojili po 500.000 dinara, dok su pobednici u kategoriji povrtarstva Voja Tošović i Slavoljub Nikolić kojima je pripalo, takođe, po pola miliona dinara.

U kategoriji organske proizvodnje sa po 500.000 dinara nagrađeni su Dragiša Ignjatović i Pavle Đorđević.

Čadež je čestitao poljoprivrednim proizvođačima, učesnicima konkursa i dobitnicima nagrada „Najdomaćin“ na, kako je rekao, hrabrosti i kreativnosti, jer se svakodnevno bore u ne tako lakim uslovima da sačuvaju tradicionalno, ali i uvedu moderne alate poslovanja u svoja gazdinstva.

„I to je ono što vas izdvaja, marljiv rad, energija i kvalitetni proizvodi“, napomenuo je predsednik PKS i pozvao poljoprivredne proizvođače da se prijave za dobijanje žiga „Čuvarkuće“, oznake kvaliteta i domaćeg porekla proizvoda.

Takođe, navodi, kroz edukaciju i Poslovnu akademiju PKS, na raspolaganju su im najnovija saznanja i tehnologije koje im mogu biti korisne za unapređenje njihovog biznisa.

„Raduje me što je sve više malih proizvođača koji se odlučuju na iskorak, da krenu sa preradom svojih primarnih proizvoda i što sve više njih koristi nove digitalne alate i uvode inovacije u poslovanje“, naveo je Čadež.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, istakla je da se o proizvodima iz Srbije govori širom sveta i da se otvaraju nove prilike za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na ino-tržišta.

„Gde god da sam putovala po svetu priča se o našim proizvodima, a nigde se ne priča o ljudima koji su to napravili i koji to žive 24 sata. Zato, mislim da svako od vas ko se prijavio može da ponese titulu Najdomaćina“, poručila je Tanasković poljoprivrednicima.

Značaj poljoprivrednika za srpsko tržište i izbor za „Najdomaćina 2023“ prepoznale su i podržale kompanije Imlek, Banca Intesa, Dunav osiguranje, Projekat konkurentne poljoprivrede SCAP, Yuhor, Al Dahra i Carnex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *