Malina pozlatila, JER SE PITALA I STRUKA!

Malina, naše crveno zlato. Koliko će doneti roda i dobiti još je rano govoriti, jer se berba vilameta privodi kraju, dok berači polke i polane tek ulaze u polja. Ako se tome dodaju i kasnije sorte, konačne rezultate i rezime ćemo imati tek na jesen. Na žalost, ove godine kada je postignuta odlična cena kod mnogih je rod podbacio. Struka sugeriše da borba za rod naredne godine, počinje sa završetkom berbe u ovoj.

 Malina, naše crveno zlato, kod nekih je ponovo pozlatila. Kraljevački kraj mahom je poznat po proizvodnim zasadima polke i to na prilično velikim površinama, dok su plantaže pod vilametom znatno manje. Vilamet se inače intenzivno bere i po oceni hladnjačara i proizvođača u nižim predelima taj posao će biti gotov za najduže deset dana. Da ova kultura može doneti profit primer je Silajće polje, bukvalno pregrađe grada na Ibru gde  svako domaćinstvo, čiji plac prelazi 30 ari bar 10tak ima pod malinom. Porodica Lazović jedna od njih. Aleksandar kaže godina odlična, tako da ni kiša u berbi nije omela prinos.

,,Privodimo berbu kraju i mogu rećI da smo zadovoljni. Definitivno će ova godina biti najbolja u proteklih desetak godina od kada se mi bavimo proizvodnjom maline. Očekujemo dosta od nje, budući da je dobro rodila. Mada je bilo kiše tokom berbe, nije nas omela, stigli smo sve da uradimo što je trebalo u toku ali i pre berbe. Iskustveno, mislim da smo se dobro pripremili, jer i prethodnih godina su bile oscilacije u temperature i svemu što vremenske prilike mogu da nam učine.,,

Njihova logika je da treba raditi onoliko koliko može porodica da podnese finansijskih ulaganja i sopstvenog rada, jer jer je radnika sve manje a imputi sve skuplji. A ovde se očigledno ulagalo jer nismo u bilo kakvom malinjaku, već maloj plantaži za primer.

,,Mora da se uloži ako želite da imate rod, to je neminovnost tehnologije proizvodnje. Imamo sisteme za navodnjavanje kap po kap kao i system za orošavanje.Gledali smo da ispoštujemo sve agrotehničke mere koje su neophodne od kraja prošlogodišnje berbe, s proleća od vezivanja maline, tretmana u toku cvetanja I pred samu berbu. Sarađivali smo sa kraljevačkim agronomima i pomno smo slušali sve njihove savete, što nam je sada i donelo ovaj rezultat.,, nastavlja priču ovaj mlad momak inače stručnjak It i eletkrotehničkih nauka

Porodici akademaca, faktički malina dođe kao dodatni prihod a ove godine sudeći po osmehu sagovornika cena je više nego dobra.

,, Svi, pa i mi očekujemo dobar rezultatat. O ceni se svašta pričalo ali realno sve što bude preko 600 dinara je odlična cena. Trenutna akontna cena je oko 550 dinara, na kraju sezone dobijamo dodatno i na kvalitet. Ono što želim da napomenem za razliku od prethodnih godina, ova godina nam je donela bolji kvalitet i veći rod, na ovoj površini i to iznad naših očekivanja. Tako da realno šta god da se dalje desi sa cenom mi smo na dobiti kada oduzmemo sve trokove i naš rad.,,

 I nije ovaj rod slučajan, jer je struka često prisutna ,a ona kaže da borba  za naredni rod počinje ove godine nakon berbe, što praktično znači da treba učiniti sledeće.

,, U 2021. smo imali period od skoro 100 dana bez kiše u vreme kada je novim izdancima trebala kiša za rod 2022. Oni koji nisu imali system za navodnjavanje ili orošavanje u startu su bili uskraćeni za 30 % roda. Ne treba izostaviti činjenicu da smo I ove godine imali ponegde mraz, nevreme olujno I gradonosno, što je opet otelo deo prinosa. U kraljevačkom kraju na sreću nije bilo jačih ledonosnih oblaka. Nega i zaštita malinjaka nakon berbe je jednako važna ako i sve mere koje obavljamo od početka sezone. Stari izdanci posle sazrevanja plodova smanjuju svoju vegetativnu aktivnost i do kraja vegetacije potpuno se suše. Da bi se oslobodio prostor, omogućilo bolje provetravanje, više svetlosti za razvoj mladih izdanaka, kao i da bi se smanjila opasnost prelaska bolesti i štetočina sa starih na mlade izdanke, stvaranje infekcije i korova, potrebno je posle berbe stare izdanke odseći do osnove i izneti ih iz malinjaka. U malini nakon berbe dolazi do nastanka infekcije i nekih bolesti kao što su uvenuće pupoljaka i rodnih grančica maline koja prouzrokuje didimelu, smeđa pegavost lišća maline,sušenje izdanaka maline. Ovako pripremljen zasad tretirati odgovarajućim sredstvima. Da napomenem da đubrenje sada nije neophodno, mada nije ni štetno ali treba biti oprezan. U svakom slučaju treba konsultovati struku,, savetuje Bojan Miletić, agronom

   Lazovići su zadovoljni i kako vidimo zasluženo. Cena takođe nije izneverila kao ni stručna podrška. Plan je da deo sredstava ulože u protivgradnu mrežu, a zašto to nije luksuz, videli smo prethodnih nedelja kada su ledenice uništile sve to im se našlo na zemlji. Dakle koliko zemlji damo toliko i ubiramo. Od nas čista desetka za ovaj rezon i ukusne maline. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *