Makedonski ministar: Zabrana uvoza ribljih proizvoda nije uvedena samo za Kosovo

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkoviski izjavio je da zabrana uvoza ribljih proizvoda nije uvedena samo za Kosovo nakon što je kosovsko ministarstvo trgovine zabranilo uvoz prirodnog meda i krompira iz te države kao meru reciprociteta, preneo je portal Košev pisanje Kohe.

Dimkovski je objasnio da Severna Makedonija ima za cilj da dobije licencu za izvoz sveže ribe na evropsko tržište i da su zbog toga podignuti standardi u ovoj industriji, preneo je KTV.

“Ne sprovode kontrole, nema eksplicitne zabrane, da kažemo samo zato što su proizvodi Republike Kosovo, mera važi za sve države. Ukoliko se dokaže da sprovode kontrole, neće biti nijednog problema”, rekao je on.

Severna Makedonija tokom godine izvozi na Kosovo oko 40 do 1.000 tona krompira, dok vrednost meda koji izvozi na Kosovo iznosi 400.000 evra.

Kosovski ministar industrije i trgovine Endrit Šalja u objavi na svom Fejsbuk profilu u petak je naveo da je od juna meseca, kada je Severna Makedonija nametnula takse na proizvode sa Kosova, bio u kontaktu sa vlastima te zemlje i da je slao žalbe sekretarijatu CEFTA-e, kao i lično pismo makedonskom ministru ekonomije.

Šalja je kazao da je, zbog toga što dva meseca nije dobio odgovor, odlučio da uvede recipročne mere na proizvode koji se uvoze iz te zemlje na Kosovo, tačnije na prirodni med i krompire i istakao da će biti preduzeti i drugi koraci, ne samo protiv Severne Makednoije, već i prema drugim državama koje za “kosovske proizvode ne obezbeđuju jednak tretman”.

autor: AP izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *