Lutke zamenila traktorom: Upoznajte Maju koja vozi od sedme godine, a ratarske poslove obavlja muški

Osim što traktor vozi “muški”, Maja i ostale poslove na njivi sa istim žarom radi.Ona ore, seje, đubri, hrani staoku, mesi bosanske pite, pravi kolače i ustaje u cik zore.

Foto: Telegraf

Svoje mesto u ratarskim poslovima, pronašla je i jedna studentkinja poljoprivednog fakulteta, koja je od ranog detinjstva u traktoru. Maja Tomaš (18), vredna devojka iz Ruskog Sela  kraj Kikinde, razbila je sve predrasude da žene ne mogu dobro da obavljaju poljoprivredne poslove.

Kako smo mogli i da pretpostavimo, Maju smo zatekli na poljoprivrednom gazdinstvu dok je hranila ovce. Vremena za naš portal imala je tek toliko, jer je u toku bila priprema da se radi repica:

Foto: Telegraf

– Traktor vozim od svoje sedme godine, a svu ljubav prema poljoprivrednim mašinama nasledila sam od svoga tate Miše. Kao dete sam išla na njivu sa njim, kada se utovara seno, uvek sam bila prva da vozim traktor. Ta ljubav nastavila se tokom mog detinjstva , sada je još jača. Nije mi teško da ustanem u cik zore kada se radi na njivi, neke poslove treba obaviti pre jutra. Oranje , spremanje, setva, đubrenje , sve se to radi , ne kada vi želite, nego kada mora da se uradi – priča nam ova neverovatna devojka.

Skromna i po malo stidljiva, od baka Dušanke saznajemo da je nekada znala da ujutru ode na njivu , a onda i da stigne na prvi čas.

Foto: Telegraf

– Odmora za nju nema, sve ona zna da radi. Hrani stoku, pa ode na njivu. Maja ne može bez sela, uz oca je sve naučila da radi, ona vam je vredna kao pet muških. Kada je moj sin bio bolestan, Maja je spremila sama zemlju, orala je, đubrila, posejala, sve je sama uradila – ubacuje se baka Dušanka.

Ponosni otac Miodrag i majka Ana-Marija, ne kriju odiševljenje svojom ćerkom. Vredi koliko i deset sinova, kaže nam opet baka.

Foto: Telegraf

– Sama je još kao mala pokazivala želju da se igra sa traktorima, a onda je polako počela i da ide sa mnom u polje. Gledala je kako se radi, a sada sama sve obavlja, od oranja, setve, đubrenje… Kada sam lane bio u bolnici sama je prskala pšenicu. To je naša Maja, uskoro odlazi na fakultet, starija sestra Andrea je student farmacije, a Maji sam rekao-prvo fakultet, pa onda sve ostalo- sa osmehom nastavlja Majin otac , Miša Tomaš.

ZA MATURU SLIKA NA TRAKTORU, A ZA ROĐENDAN DESETINE MALIH TRAKTORČIĆA 

Na proslavi punoletstva Maja se silno obradovala poklonima. Slutimo da nisu u pitanju krpice ni parfemi, naprotiv, Maja je dobila desetine malih traktora. Na proslavi mature, slikala se , a gde drugo nego u traktoru. Kako kaže, da je mogla najradije bi se ispred škole dovezala u svojoj mašini:

Foto: Telegraf

– Prijatelji me toliko dobro poznaju, pa su mi svi kupili male traktorčiće. Nikada me nisu zanimale uobičajene “ženske” priče, moda, šminka, lutke, moje interesovanje pripada prirodi, ratarstvu i stočarstvu, zato sam i odlučila da upišem Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, oktobra krećem,  priznajem, nedostajaće mi moje njive –

I pored toga što je za volanom prava majstorica, Maja je izvrsna kuvarica, domaće pite, slatke kolače, sarme, pasulj, kotliće, sve sama kuva i mesi. Nedavno smo je zatekli na seoskoj “Pasuljijadi”, kako kažu posetioci, skuvala je pasulj za medalju.

Foto: Telegraf

Iznad svega, želja joj da se nakon studija vrati u rodno mesto. Napominje, da tatu mora neko da nasledi, a ona je tu da nastavi stopama svojih dedova i da jednoga dana tati kupi novi traktor, kao znak zahvalnosti za svako dobro koje joj je pruženo u njenom vaspitanju i odrastanju, a svima nama  kao primer kako se deca izvode na pravi put.

(D.I.)

IZVOR Telegraf biznis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *