LIMUZINSKO GOVEČE U VERUŠIĆU DOBIO PRINOVE

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada 2018. povezalo je i okupilo stočare za gajenje kvalitetnih tovnih rasa i preporučilo im da koriste podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za uvećanje broja grla u Srbiji, što je već ove godine urodilo plodom. Ukupan broj tovnih rasa u Srbiji povećan je na šest rasa, a broj kvalitetnih grla, prema nepotpunim podacima, je danas oko 5.000.

Odluka da se pored Centra za uzgoj hereforda u Ečkoj, koji postoji već desetak godina, osnuju novi za angus rasu u Srpskom Krsturu, limuzinsku u Verušiću i za šarole rasu u Gunarošu podstakao je interesovanje stočara za ovu vrstu govedarstva. Ovi centri su uticali da se broj grla u ovim rasama poveća, a poseban napredak beleži u uvozu šarole i limuzinske rase kojih do pre dve godine i nije bilo u Srbiji.

Centar za uzgoj limuzinske rase u Verušiću, na porodičnom gazdinstvu Kiš, jedan je od najkvalitetnijih u ovom regionu, jer su ovde u rasplodu visokokvalitetna grla uvezena iz Francuske. Ovde su uspešno obavljena i prva telenja, pa je vlasnik saopštio program ponude priplodnog podmlatka – junica i bikova.

Čuli smo da će u septembru za prodaju biti izloženo najmanje 30 grla, a da će uskoro ovo gazdinstvo uvesti i bikove iz Francuske, da bi dobili novu liniju za priplod. U Srbiji trenutno ima 600 kvalitetnih grla limuzinske rase. Farma gazdinstva Kiš je dobar primer intenzivnog gajenja ove rase, bez pašnjaka, što podrazumeva nabavku neophodne mehanizacije i dve setve.

U rasplodnom Centru hereforda u Ečkoj ovih dana su uvezena tri bika u čistoj rasi. Jedan će ostati u Ečkoj na farmi Bugar, a po jedan će biti ustupljen farmama Ćutović u okolini Čačka i gazdinstvu Marija u Kupinovu.

Centar za uzgoj limuzinske rase na farmi Kiš u Verušiću

Odgajivači goveda u sistemu  „krava-tele” zabrinuti su zbog suše koja ugrožava pašu i zbog nedostatka livada za košenje. Pojedini od njih će čim poraste koristiti pšenicu i zob za baliranje. Suša, kako kažu,  sprečava da ostvare  korišćenje najmanje tri otkosa deteline, pa svoju zabrinutost opravdavaju nastalom sušom. Oni su uputili zahtev Udruženju „agroprofit” da uskoro razmotre pomenute neprilike u obezbeđivanju hrane i da zajednički predlože mere kojima bi se lakše i ubrzano obezbedila kabasta hraniva za zimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *