Letovanje na domaćem terenu

Letovanje ka stranim turističkim destinacijama, već je izvesno, teško da će biti realnost u ovoj godini. Iz tog razloga resorno ministrstvo je odlučilo da dodatno subvencioniše letovanje na domaćem terenu. Od 13 maja svi koji žele da iznova upoznaju Srbiju mogu uz pomoć vaučera znatno jeftinije, jer će u tu namenu biti podeljeno 400.000 novih vaučera u vrednosti 5.000 dinara, koje će moći da dobiju penzioneri, studenti i zaposleni čija zarada nije veća od 70.000 dinara.

„Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ podrazumeva  da će vaučeri moći da se koriste i za odmor u Beogradu i Novom Sadu. U ovoj godini već podeljeno 160.000 vaučera koje prihvata 1.500 ugostitelja i hotelijera.Ministar je pozvao ugostitelje i hotelijere da se prijave da ugoste turiste koji imaju vaučere, a građane Srbije da ceo ili deo odmora, ili jedan vikend provedu na nekoj od destinacija u svojoj zemlji.

Studenti neće moći da koriste vaučere u mestu prebivališta i mestu gde studiraju, kako bi se, po rečima Ljajića, sprečile zloupotrebe i podstakli studenti da putuju po Srbiji.Novi vaučeri će značajno produžiti turističku sezonu, koja neće trajati dva-tri letnja meseca, već do kraja godine.Na taj način će se, bar delimično smanjiti šteta za domaći turizam usled manjeg broja međunarodnih putovanja, što je posledica epidemije korona virusa.Domaći gosti, postaju glavni aduti za turizam u Srbiji ove godine, a i sve druge zemlje su se okrenule domaćim turistima.

Direktorka TOS-a Marija Labović rekla je da se kampanjom skreće pažnja ne samo na one destinacije koje inače privlače veliki broj turista, poput planina i banja, već i na one manje posećene.Ona je pozvala građane da posećuju gradove u Srbiji koji turiste mogu da privuku kulturno-istorijskim nasleđem, muzejima i prirodnim lepotama.Turisti, kako je ukazala, zbog epidemiološke situacije treba da budu odgovorni i da vode računa o sebi i drugima.

Prihodi od turizma u Srbiji za pet meseci ove godine manji su oko 300 miliona evra jer je bilo manje inostranih gosta zbog zbog epidemije korona virusa, Procene su da bi na godišnjem nivou šteta zbog manjeg broja međunarodnih putovanja mogla da bude oko milijardu evra, u Srbiji u poredjenju sa 2019. godinom.Što se tiče svetskih prilika taj gubitaak je preko 910 milijardi evra.Ova godina je u pogledu međunarodnih putovanja realno izgubljena i sve što će se dešavati u nastojanju da se motivišu domaći gosti da odmor provedu u Srbiji će biti pokušaj da se ta šteta smanji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *