Kraljevačkim selima voda opet nanela štete

Osvrt na poplave

Meštani kraljevačkih sela tek su oporavili od prošlogodišnjih junskih poplava, da bi ovog 23 juna opomena ponovo stigla sa neba, kako bi svoje zle đudi sprovela na zemlji. Vodena stihija bujičnih potoka u planinskim krajevima, nosila je sve pred sobom useve, životinje, na žalost i dva ljudska života, bračni par Bogojević iz Studeničkog kraja. Kraljevo o obuhvata 1.530 kvadratrnih kilometara i spada u red najvećih teritorjija jedne lokalne samouprave u Srbiji, te je zbog toga i razumljivo da su štete u ovom kraju često i najveće

  Najkritičnija sitauacija je na teritoriji Mlanče, Studenice, Ušća, Kamenice, Jovca, Leševa, Godačice, Gledića… ,,Prioritet u našem delovanju je spasavanje ljudi i ,gde je to moguće, njihove imovine. Za sada smo evakuisali četvoro meštana zaseoka Slatima u mesnoj zajednici Mlanča, a budno pratimo stanje i na dugim kritičnim, već ugroženim lokalitetima“, rekao je posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, komadant štaba dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Bile su to prve reči u ranom jutarnjem obraćanju javnosti..Onda su dolazile informacije iz sata u sat, sve teže i sve gore! Ima li nešto lepo što će se ovom gradu dogoditi u ovom novom veku? Teško!?

    Reka Studenica koja se u mestu Ušće uliva u Ibar potopila je staru pijacu, deo keja i česmu Odmenjske vode.I selo Cerje je, zbog odrona, maltene odsečeno, do njega se ne može ni pešice, a u Donjem Cerju Ibar se izlio pored železničke stanice i formirao jezero pored pruge.

Usled izlivanja reke Studenice, Vladanu Todoroviću iz sela Mlanča kod Kraljeva poplavljeno je kompletno domaćinstvo.

– Reka Studenica nikada nije ovoliko nadošla. Zbog suženja na koje niko nije reagovao, iako smo upozoravali više puta, izlila se i sve potopila. Poplavljena mi je kafana, kuća i prodavnica u kojoj se nalazila roba vredna dva miliona dinara. Ne znam kako ćemo se oporaviti od ovolike štete – kaže Vladan Todorović.

Potopljena su i domaćinstva u selu Slatina, meštani oni stariji kažu ovako je bilo zadnji put 1965.godine.. Putevi su odsečeni, do pojedinih kuća i mesta bilo je nemoguće i prići vozilima zbog odrona, Četiri kilometra nizvodno od manastira Studenica, porodici  Bogojević koja broji dva člana, na žalost nije bilo spasa i pored angažovanja specijalnih spasilačkih ekipa iz vazduha

Takođe, bujica je presekla most na Brevici na Rudnu. Ogromne su štete na privrednim subjektima, a samo firma „Radočelo“ izgubila je 60 tona ribe. Slična situacija je i bila na drugom kraju grada gde je u selima na obroncima Gledićkih planina oštećena putna infrastruktura pa se do pojedinih zaseoka nije moglo.

 Nabujali Ibar je, u centru Kraljeva, pokidao splavove i njihove pontonske bašte, a snimci sa društvenih mreža na kojima su zabeleženi trenuci kada ovi objekti završavaju pod naletima bujice udaranjem u most na Ibru, koji je udaljen oko pola kilometra, Splav „Mreža“ je otkinut i uništen udarcem u most a tako je nestala i bašta slava „Akov“ i brod-bašta splava „Kraljica Ibra“, kojoj je ovo drugo potapanje

  Nabujali Ibar odneo je i već oštećeni i godinu dana zatvoreni viseći most koji je decenijama unazad bio jedina veza za retke znatiželjnike koji su hteli da se popnu do srednjovekovne tvrđave „Maglič“.sagrađene još u XIII veku sa namenom zaštite manastira Žiče i Studenice. Bila je sedište srpskog arhiepiskopa Danila II.  Most koga više nema zatvorila je, posle prošlogodišnjih junskih poplava, nadležna inspekcija.

   Ibar je kod Mataruške banje prema Kraljevu u stihiji zahvatio konarevsko i Žičko polje. Osim poljoprivrednih parcela na kojima se ponegde samo naziru stubovi od malina zahvaćeni su objekti ali i preduzeća Zlatić doo i Tri jele.

   Koliko je Ibar nadolazio jasno govori i slika čuvenog visećeg mosta u Mataruškoj banji koji je na sreću odoleo.

   Nekada posećivana terasa Jugoslavije već dugo je pusta…Huk I jačina podivljale vode su došle na dvadesetak centimetara od nje….

  Meštani u Žičkom polju su i lane imali poplavu ali ovih razmera ne! Na sreću jedna porodica je odmah evakuisana, dok su iz tri objekta evakuisane domaće životinje. Oko tridesetak domaćinstava ovde u polju gaji mahom povrće i maline, koje su bukvalno stigle na rod. Prošle godine voda se sporije povlačila, tako da je usled ležanja u blatu i vodi znatno bio smanjen rod ovih kultura….Ne očekuju bolji razvoj događaja ni sada!

    Ovog trenutka jedino očekuju prestanak padavina i nemo gledaju propadanje svojih useva….

  Svakom svoja muka najteža, jer ulaganja nisu bila mala, međutim ukolko žele da zasade sačuvaju tek predstoji dezinfekcija i zaštita istih što će dodatno opteretiti impute i ulaganja, tek predstoji. 

   Naselje Ribnica, ni sada nisu zaobišle nevolje. U desetine kuća prodrla voda…

   Brzom interevencijom vatrogasaca, mehanizacije i ljudstva javnih preduzeća ipak su odbranjeni bunari, tako da je Kraljevo imalo pijaću vodu……

    Ovo su malinjaci u Žičkom polju. Tridseak porodica živi od ove proizvodnje, a radovi se obavljaju skoro, pa tokom cele godine.. Prve a možda I poslednje gajbice ubira pomahnitali Ibaar.. Spasilačke ekipe su evakuisale jednu porodicu koja je bila najugrožnija, ali je iz nekoliko domaćinstava spašena stokaa. Malinjake niko nije mogao. Zvezdan Dugalić nakon propadanja Magnohroma vratio se selu. Kaže ne pamti ovoliko vode…

 Vodena bujica bila je i pošle godne počekom juna ali na manjoj površini i manjeg obima. Svaki komentar je nakon ove slike suvišaan. Milovanovići 60 ari pod crvenim zlatom.Nije lako gledati sav trud I novac koji je do sada uložen. Naš sagovornik je  onoj manjoj grupi koja osigurava imanje, međutim…

,, Ako se voda povuče za dva –tri dana nožda nešto I bude u suprotnom sve što smo uložili, pada u vodu. Radimo organsku malinu, biće muka vratiti je u bilo kakvo stanje. Ja osiguravam godimama, ali su mi jutros rekli da nemam nikakvu naknadu, jer smo pored reke!,, nemoćno nam objašnjava Dragan Milovanović

   Mišo Petrić na više lokacijaa ima 7 hektara pod malinom, uglavnom polku. Dolazimo dva daana nakon poplave, voda se povukla I tek sada vidimo posledice  koje se teško leče. Noge potanjaju. Maline na nekim mestima nema, nema čak ni jednog reda šljiva u špaliru….Na 2 hektara teško da će biti popravnog ispita, jer bi dodatna ulaganja opteretila Petriće. Zbog toga ovaj zasad mora na krčenje.

,, Ovo mora da se vadi, nema pomoći! Ja radim organsku malinu. Pre dav tri dana sam dao blizu 3 hiljade evra radnicima. Nema ovde pomoći, ne znam obećali su da nam pomognu, videćemo. Ja se uzdam inače biće gadno!

Za ovog domaćina osiguranje nije popularna mera jer kako kaže u jeku najvećih ulaganja, sredstva za osguraanje nema. Za povrinu od 7 hektara to je ogroman novac, koji državna kasa ne refndira odmah, bar je takvo njegovo iskustvo.

,,Ja za ovih 7 hektara moram da dam 560 hiljada odmah u kešu. Ja taj novac nemam. Osim toga da bi mi država i grad refundirali osiguranje čeka se nekoliko meseci.!,,

   U Viči je otpočeo berbu, cena od 200 dinara nije mala, međutim dobar deo zarađenog novca ići će na sanaciju parcela ovde podno manastira Žiče.

Prve procene govore da će usled poplava rod maline biti bar 30% manji. Nakon više godina cena crvenog zlata je donekle zadovoljila proizvođače, međutim majske gradonosne nepogode I sada poplave nisu dale srpskom seljaku da se ovajdi. Da li će i koliko rane izvidati država znaćemo nakon procene komisije na terenu.

  Prve procene govore da je  Šteta uzrokovana poplavama koje su nedavno zahvatile kraljevačko područje iznosi 1.245.000.000 dinara.U oblasti stanovanja iznose 40, infrastrukture 210, poljoprivrede 150, privrede 260,  objektima javne namene 75 i vodotokovima 510 miliona dinara. Od 2010. godine ovo je peti put da meštane Kraljeva i njenih sela ugroze poplave!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *