Koren valerijane kao polazna sirovina za proizvodnju farmaceutskih proizvoda

Upotreba korena valerijane datira još iz antičkih vremena i od tada do danas značaj ove vrste je u usponu.

       Koren i rizom se koriste kao blagi sedativ. Pošto još uvek nije poznato jedinjenje koje stvara takvo dejstvo, smatra se da su tri grupe jedinjenja bitne: valeporijati, valerinska kiselina i etarsko ulje. Ova jedinjenja ujedno i definišu kvalitet droge, ekstrata ili fitopreparata.

       Ne treba izostaviti , odnosno treba pomenuti grupu jedinjenja čije prisustvo nije poželjno, a to su baldrinali koji nastaju kao produkt razlaganja valeporijata. Za njih je utvđeno da deluju citotoksično i mutageno.

     Kada govorimo o valerijani kao polaznoj sirovini, imamo u vidu četiri grupe proizvoda:

  • osušeni koren
  • tinktura
  • suvi ekstrat
  • etarsko ulje valerijane

Koren valerijane se koristi u mešavini čajeva. Da bi se pojačalo sedativno delovanje i korigovao neprijatan miris i ukus valerijane, dodaju se druge droge. Retko se koristi u čistom obliku, uglavnom je zastupljen u čajnim mešavinama sa 30 do 50 %.

      Tinktura valerijane je oficinalna u više evropskih farmakopeja. Kao ekstragens se koriste voda, etanol različitih koncetracija, mentol i ređe dihlometan ili hlorofom. Tinkture i tečni ekstrati se koriste za proizvodnju tečnih galenskih formi – rastvori i sirupi.

     Suvi ekstrat valerijane koristi se u proizvodnji čvrstih galenskih formi-kapsule i tablete koje pored valerijane sadrže i druge ekstrate.

     Etarsko ulje valerijane se dobija destilacijom usitnjenog sirovog rizoma i korena. Količina koja je zastupljena i izolovana iz podzemnih organa odoljena kreće se od 0,5 do 2,0 %, a sastav etarskog ulja zavisi od porekla biljnog materijala i metode izolacije. Dok je sveže, ono je zelenkastožućkaste boje , posle dužeg stajanja se zgusne i postaje neprijatnog mirisa, dosta kiselog što je posledica oslobođenih kiselina. Etarsko ulje se upotrebljava u industriji sapuna i parfimerijskoj industriji.

     Valerijana predstavlja komercijalni usev, jer preparati na bazi valerijane se proizvode i prodaju širom sveta. Sve veće interesovanje farmaceutske industrije za kvalitetnu drogu Valeriana radix uslovilo je uvođenje valerijane u kulturu. Zato u budućnosti treba razmotriti  mogućnost gajenja valerijane.

                                              Jovana Knežević, Dipl.ing.ratarstva, PSSS Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *